Jeolog, elde ettiği bu kanıtların Hz.İsa’nın evlenip çocuk sahibi olduğuna işaret ettiğini söyleyerek büyük tartışma yarattı. Dr. Aryeh Shimron yaptığı araştırmaların Kudüs’ün doğusunda 1980 yılında bulunan Talpiot Kabri'nde bulunan kalıntıların İsa, karısı Meryem ve oğlu Yehuda’ya ait olduğunu gösterdiğini söyledi.

İSİMLER İNCİL'DEKİ İSİMLERLE AYNI

2007 yılında James Cameron’ın yönettiği bir belgeselde, “İsa’nın kayıp kabri” ismiyle anılan mezar odasında üzerinde “Yusuf’un oğlu İsa” ve “Mary” gibi İncil’de geçen isimler yazan dokuz gömü kutusu bulunmuştu.

Talpiot Kabri'nde bulunan bu kalıntılar ve kutuların üzerindeki isimlerin İncil’deki isimlere bire bir uyuyor olması, birçok uzmanın “Hz.İsa’nın evlenip çocuk sahibi olduğunu ve dirilişin asla gerçekleşmediğini” iddia etmesine neden olmuştu. Bu iddialar şiddetle reddedilmiş ve birçok uzman da "O dönemde İncil’de geçen isimlerin çok yaygın olduğunun" altını çizmişti.

TALPIOT'TAN GELEN 10'UNCU KUTU

Ancak New York Times gazetesine konuşan Shimron, Talpiot Kabri’nden geldiğini testlerle kanıtladığı 10'uncu bir kutu daha bulduğunu ve bu gömü kutusunun üzerinde de Aramice “James, Joseph’in oğlu ve İsa’nın kardeşi” yazdığını gördüğünü söyledi.

Dr Shimron, bu kutunun Talpiot Kabri’nin Hz.İsa ve ailesine ait olduğu yönündeki delilleri daha da kuvvetlendirdiğini belirtti. Ancak birçok uzman Shimron’un elde ettiği kanıtların hala hiçbir şeyi kanıtlamadığını söyledi ve yorum yapmak için jeologun elde ettiği bulguları akademik bir dergide yayınlamasını beklediklerini belirtti.

1300 iskelet bulundu

1300 iskelet bulundu