Galler'in ardından İngiltere'de de uygulamaya girecek yasak 1 Ekim'de yasalaşıyor. İskoçya da yasağı gündemine alma hazırlığında.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, sigara yasağının amacı 18 yaş altındaki çocukların ve gençlerin pasif içici olmasını engellemek. İngiltere'de yasağı delenlere 50 sterlin ceza kesilecek.

Yasak, arabada tek başına olan sürücüler veya üstü açık araçlar için geçerli değil.

İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda yeni düzenlemeyle ilgili yapılan oylamada 342 milletvekili yasaya destek çıkarken, 74 milletvekili ise karşı oy kullandı.

İngiltere Akciğer Vakfı'nın verilerine göre her hafta 430 binden fazla çocuk arabaların içinde pasif içici durumuna düşüyor.

Kamu sağlığı uzmanları, pasif içiciliğin çocuklarda astım, menenjit ve beklenmedik ölüm riskini arttırdığı uyarısını yapıyor.

Birçok kişi yasağı destekliyor ama bu uygulamanın haksız müdahale olduğunu düşünenler de var.

'MUAZZAM BİR ZAFER'

İngiltere Kamu Sağlığı Bakanı Jane Ellison, yasakla ilgili şu yorumu yapıyor:
"Üç milyon çocuk araçların içinde pasif içiciliğe maruz kalıyor, bu da sağlıklarını riske atıyor."

"Birçoğunun, yetişkinlerden sigara içmemelerini istemeye korktuklarını veya bunu istemekten utandıklarını biliyoruz. Bu nedenle düzenlemeler, çocukların pasif içiciliğin zararlarından korunması için önemli bir adım."

İngiltere Akciğer Vakfı yöneticisi Dr. Penny Woods, "Bu muazzam bir zaferdir" diyor yeni uygulama için ve şöyle devam ediyor:

"Hükümetin aynı kararlılığı, bu ülkede her yıl 200 bin çocuğun sigara satın almasına engel olmak için tüm tütün ürünlerine standart paketleme uygulamasını getirmede de göstermesini bekliyoruz."

PASİF İÇİCİLİK:

Sigara dumanı, pencere açık olsa dahi iki buçuk saat kadar havada kalabilir
Bu süre arabalar gibi küçük kapalı mekânlarda da aynı

Pasif içicilik, aralarında kansere neden olanların da bulunduğu 4 binden fazla kimyasal madde solunumuna neden oluyor

Pasif içicilik göğüs enfeksiyonları, astım, kulak sorunları ve çocuklarda beklenmedik ölümlere yol açıyor

İçinde çocuk olan araçlarda sigara içme yasağı ABD'nin California eyaleti ve Kanada ile Avustralya'nın bazı bölgelerinde uygulamada