Foto: Shutterstock


Koalaların parmak izleri sadece şekil olarak değil, spiral ve girdap benzeri desenleriyle de insanlarınkine çok benziyor. Üstelik tıpkı insanlarda olduğu gibi, koalalarda da bütün türün parmak izleri biribirinden farklı, yani hepsinin kendi kimliğini gösteren parmak izleri var.

Foto: Shutterstock


ÇOĞU HAYVAN TÜRÜNÜN HİÇ PARMAK İZİ YOK

Aslında bütün hayvanların kendilerine özgü parmak izlerinin olduğu düşünülebilir ancak bu doğru değil. Memeli ve keseli olanlar dahil, pek çok hayvan türünün hiç parmak izi yok.



Bilim adamlarının neden koalaların parmak izine sahip olduğu sorusuna verecek bir yanıtları da yok. Bu konuda bilimadamları ve araştırmacıların kafası oldukça karışık. Evrimleşme düzeyinde insanlara çok daha yakın olan maymun türlerinin ( şempanze ve goriller hariç) pek çoğunun bile parmak izi yokken neden ağaçlarda yaşayan bir türün insanlarla büyük benzerlik gösteren parmak izlerine sahip olduğu, bilim dünyasında açıklanamayan ve merak yaratan bir konu.

Foto: Shutterstock


PARMAK İZİ YAPRAK SEÇMEYE YARIYOR

Bu konuda yürütülen en iyi tahmin,  koalaların ağaçta yaşayan türler olarak yaprak seçiminde parmak izine ihtiyaç duyması olarak görülüyor. Oldukça titiz beslenen koalalar, sadece belirli türden ve belli bir olgunluğa ulaşmış olan yaprakları yiyor ve ekstra hassas olan parmaklarını en iyi yaprağı seçmek için kullandıkları düşünülüyor.

Kedi ile yunusların büyüleyici dostluğu

Kedi ile yunusların büyüleyici dostluğu