İtalya'nın başkenti Roma'da, ülkenin ilk "kırmızı ışıklı bölgesi" (red light district) oluşturulacak. Roma'nın güneyindeki, faşist dönemin simgelerinden EUR bölgesinin projenin ilk uygulanacağı mahalle olması planlanıyor. Halihazırda geceleri seks işçilerinin gayrı resmi çalışma bölgesi olarak bilinen EUR'un dahil olduğu 9. Belediye, Roma Belediye Başkanı Ignazio Marino'ya sunmak için kırmızı ışıklı bölge planı hazırladı. Geçmişte kırmızı ışıklı bölge taraftarı açıklamalar yapan Marino'nun plana onay vermesi bekleniyor.

AMAÇ SEKS İŞÇİLERİNİN SÖMÜRÜLMESİNİ ÖNLEMEK

Ayda beş bin Euro'ya mal olacak kırmızı ışıklı bölge projesi, seks işçilerinin sömürülmesini önlemek için kontrollerde bulunulmasını, prezervatif dağıtımı ve sağlık testlerinin yapılmasını ve koruyucu olarak da anılan kişilerin engellenmesini öngörüyor.
İtalyan basınındaki bazı haberlerde proje, "Roma, Amsterdam olacak" diye duyuruldu. Kırmızı ışıklı bölge projesi başta Katolik Kilisesi ve sağ kanattaki siyasi partilerin tepkisini çekti.

YOZLAŞMA GETTOSU

İtalyan Piskoposlar Konferansı'nın gazetesi Avvenire, projeyi utanç verici olarak tanımladı. Avvenire'nin "Başkentte yozlaşma" başlıklı yorum yazısında, "İtalya'nın başkenti ve Hıristiyan humanizminin beşiği olan Roma, halı altına süpürülmüş tozlara benzeyen bir projeye ön ayak oluyor. Bu bir vicdan temizleme operasyonu; fuhuş dramıyla mücadele etmek için alınmış bir karar değil. Beşeri yozlaşmaya karşı, kurbanların yanında durmak için girişilen bir misyon değil. Utanıyoruz" denildi. Eski başbakan Silvio Berlusconi'nin partisi Haydi İtalya'dan milletvekili Barbara Saltamartini de projenin EUR bölgesini bir "insani ve toplumsal yozlaşma gettosuna dönüştüreceğini" söyleyerek karşı çıktı. Sol, Ekoloji, Özgürlük partisinden belediye meclisi üyesi Alessandra Cattoi ise kırmızı ışıklı bölge oluşturulmasını "sömürüyü önleme yolunda atılmış bir adım" olarak niteleyerek projeye destek verdi.