Geceleri yıldızlara hayran olmak, evrenin sonsuz görünen büyüklüğü üzerine derin düşüncelere dalmak ya da büyük boşluk üzerine düşünmek için gökyüzüne baktığımızda, aslında orada başka neler olduğu hakkında çok fazla şey düşünmüyoruz.

Uzaylılar, UFOlar ya da diğer gezegenlerde yaşam olup olmadığı herkesin kafa yorduğu konular ancak pek bilinmeyen bir gerçek de uzay çöplüğünün giderek büyüyor olması.

Foto: Shutterstock


Dünya'nın yörüngesinde parçalar halinde yaklaşık 20 bin  uzay çöpü var. Roket parçaları, civatalar, astronotların eşyaları, ölü uydular, uydu ve uzay aracı artıkları hepsi birer uzay çöpü. Dünya'nın yaklaşık 2000 km üzerinde yakşalık 300 bin parça roket motoru, donmuş soğutucu ve bunun gibi pek çok şey bulunuyor.

Londra Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Stuart Grey, uzay çöpünün yıllar içinde nasıl biriktiğini göstermek için hazırladığı videoda, Sputnik'in ilk uçuçunu gerçekleştirdiği 1957 yılından başlayarak günümüze kadar uzaydaki trafiğin nasıl yoğunlaştığını ve uzay çöplüğünün ne kadar büyüdüğünü ortaya koyuyor.

Foto: Shutterstock


Uzayda boşluğunda salınan bu şeyler sadece dağınık bir görüntü oluşturmakla kalmıyor, yörüngedeki uydu ve hatta astronotları da büyük bir tehlikeye sokuyor. Hatta NASA'ya göre sadece tehlike sadece uzayda değil, yeryüzünde de aslında pek güvende değiliz. Uzmanların belirttiğine göre, son 50 yıldır her gün en az 1 tane uzay çöpü, Dünya yüzeyine düşüyor. Gezegenimizin büyük bölümü suyla kaplı olduğundan genelde bu çöpler okyanuslara düşse de, yolda yürürken kafamıza düşmeyeceğinin de bir garantisi yok.