ABD ’nin Güney Carolina eyaletine bağlı Charleston kentinde bir kiliseyi basarak 9 kişiyi öldüren Dylann Roof’la (21) ilgili ABD medyasında çıkan haberler eleştiri konusu oldu.



Washington Post gazetesinde Anthea Butler imzasıyla çıkan ve Hürriyet'in aktardığı makalede, siyah ya da Müslümanların benzer saldırılarını ‘terör eylemi’ olarak tanımlayan ABD basınının, saldırgan bir beyaz olduğunda ise ‘akli dengesi yerinde değil’ tanımını kullandığını savundu. Makalede, Müslüman ya da siyahların karıştığı benzer saldırıların bu sosyal sınıfların tamamına mal edildiği, ancak saldırgan beyazsa ‘yalnız kurt’ eylemi denildiği de vurgulandı.



BEYAZSA MAZERETİ VAR

Butler, 11 Eylül saldırılarından sonrası için, “İslamofobi medya ve politikaya hâkim oldu; terörizm ifadesi sadece şüphelilerin koyu derili olduğu zamanlarda kullanıldı” tespitinde bulundu. Medyayı, öldürülen siyah olduğunda olaya mazeret bulmaya çalışmakla da suçlayan Butler, geçtiğimiz aylarda polisin öldürüldüğü siyah ABD'lilerden örnek vererek, “Trayvon Martin kapüşon takıyordu. Michael Brown puro çalmıştı. Eric Gardner yasa dışı sigara satıyordu” diye yazdı.



Medyanın genel olarak haberlerde de siyahlara karşı önyargılı olması, onları "tembel ve kavgacı" olarak göstermesinin siyahlara yönelik nefreti körüklediği de belirtildi. Yazıda siyahların kiliselerinin ve camilerin geçmişte ırkçı şiddetin hedefi olduğu hatırlatıldı.



OBAMA'DAN ÖZELEŞTİRİ

ABD Başkanı Barack Obama da, biri çocuk 9 siyah ABD'linin can verdiği kilise dehşetiyle ilgili dün Beyaz Saray’da bir açıklama yaptı. “Bu saldırı, tarihimizin karanlık tarafı hakkında sorulara neden oluyor” ifadesini kullanan Obama, “Bir kez daha masum insanlar öldürüldü çünkü zarar vermek isteyen biri silah bulmakta hiç sıkıntı çekmedi” diye konuştu.



ABD’nin silahlı şiddet olayları konusunda düşüncesini değiştirmesi gerektiğini söyleyen Obama, şuna dikkat çekti: “Açık olalım, bu tür kitlesel şiddet olayları diğer gelişmiş ülkelerde olmuyor.”

Katliam yapacağını önceden söylemiş

Katliam yapacağını önceden söylemiş