ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinde medeni hakların kazanılmasına yönelik mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirterek, “Kanlı Pazar’dan 50 yıl sonra bile yürüyüşümüz henüz bitmedi. Ama bitişe yakınız” dedi.

İLK SİYAHİ BAŞKAN

Yürüyüşün yıl dönümü etkinliğinde ABD’nin ilk siyahi başkanı olarak yer alan Obama, olaylarla özdeşleyen Edmund Pettus köprüsünde yaklaşık 40 bin kişiye hitap etti. Etkinliğe 100 civarında Kongre üyesinin yanı sıra ABD’nin eski başkanlarından George W. Bush ve eşi Laura Bush ile 1965’te Selma yürüyüşünü organize eden ve polisler tarafından darp edilmiş olan Kongre üyesi John Lewis de katıldı.

"SON 50 YILDA ÇOK ŞEY DEĞİŞTİ"

Konuşmasında ülkedeki sivil haklara dönük mücadelenin sürmesi gerektiğini vurgulayan Obama, önemli ilerlemelere rağmen fırsat eşitliği noktasında daha yapmaları gereken bir çok şey olduğunu söyledi. “Son 50 yılda çok şey değişti” diyen Obama, kadın haklarından eşcinsellerinkine varıncaya kadar birçok noktada gelişme kaydedildiğini anlattı. Obama, "Kanlı Pazar’dan 50 yıl sonra bile yürüyüşümüz henüz bitmedi. Ama bitişe yakınız" diye konuştu.

OY KULLANMA HAKKI İÇİN MÜCADELE EDİLMİŞTİ

Selma kentinde oy kullanma hakları elde etmek için mücadeleden yılmayan halkın, herkes için cesaret kaynağı olduğuna vurgu yapan Obama, "Bu köprüyü (Edmund Pettus) geçenler fiziksel olarak heybetli değildi. Ancak milyonlarca insana cesaret verdi. Belirlenmiş ofisleri yoktu. Ama bir ulusa öncülük ettiler" ifadesini kullandı.

CEZAİ HUKUK SİSTEMİ GELİŞTİRİLİYOR

ABD’de medeni hakların kazanılmasında önemli bir yere sahip olan Selma yürüyüşünün yıl dönümü etkinliğinde, polis ile siyahiler arasında son dönemde yaşanan birçok olaylar da yer aldı. Kalabalıkta "Bizi öldürmeyi sona erdirin", “Değişim istiyoruz” yazılı pankartların taşındığı görülürken, Obama konuşmasında, Missouri eyaletinin Ferguson kasabasında geçen yaz silahsız siyahi bir genç Michael Brown'ın beyaz polis memuru Darren Wilson tarafından vurulmasına da değindi. Obama, "Ferguson’da yaşanmış olan münferit olmayabilir ama artık yaygın bir uygulama değil" diye konuştu. Obama, cezai hukuk sistemi geliştirilirken bunun herkese hizmet edecek şekilde yapılması gerektiğine işaret etti.

"KÖPRÜDE OLANLARDAN SONRA ABD ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK"

Kongre üyesi John Lewis ise, başkan Obama’dan önce yaptığı konuşmasında, 1965 yılında olanları hatırlatarak, "Ülkemiz, bu köprüde olanlardan sonra hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak. Ancak hala yapılması gereken işler var" diye konuştu. Konuşmaların ardından Obama eşi Michelle Obama ve beraberindekiler Edmund Pettus köprüsünü hep birlikte yürüyerek geçti.

Oy kullanma hakkı için 50 yıl önce Alabama eyaletinin Selma kentinde düzenlenen protesto yürüyüşüne yüzlerce siyahi Amerikalı katılmıştı. Protestocular, Edmund Pettus köprüsünü geçerken polisin sert şiddetiyle karşılaşmış ve olaylar “Kanlı Pazar” olarak tarihe geçmişti.