ABD'nin California eyaletine bağlı San Bernardio bölgesinde meydana gelen silahlı saldırıda ABD polisinden yapılan açıklamaya göre 14 kişinin öldü, 17 kişi yaralandı. Olay yerinden siyah bir ciple kaçan şüphelilerin yolu polis tarafından kesildi. Çıkan çatışmada araçta bulunan iki saldırgan öldürüldü. Polis şüphelilerin isimlerini Syed Farook ve Tashfeen Malik olarak açıkladı. Olayın terörle bağlantısının olup olmadığı henüz kesinleşmedi.



Edinilen bilgiye göre saldırı, engellilere hizmet veren devlet dairesinin bulunduğu bir binada gerçekleşti. Yetkililer, yerel saatle sabah 11:00 sıralarında saldırı ihbarı aldıklarını ve ihbarın ardından hızlıca bölgeye hareket ettiklerini açıkladı. 3 saldırganın binaya girdiğini ve etrafa gelişigüzel ateş açtıkları bilgisini aktaran yetkililer, saldırıda 14 kişinin hayatını kaybettiğini, 17 kişinin de yaralandığını belirtti.

Sözcü Jarrod Burguan, saldırganların 'askeri tip donanım ve kıyafetle' görüldüğünü belirtti.


San Bernardino polis sözcüsü saldırının gerçekleştirildiği sırada bir etkinlik olduğunu, birden fazla saldırganın binaya girerek ateş etmeye başladığını duyurdu.

ŞÜPHELİLERİN KİMLİĞİ AÇIKLANDI


California polisi çatışmada öldürülen şüphelilerin kimliklerini basına açıkladı. İsmi Syed Farook olarak açıklanan ilk şüphelinin ABD vatandaşı olduğu ve saldırının gerçekleştiği San Bernardino sağlık departmanında çalıştığı kaydedildi.

Şüpheli Syed Farook (sağda)


Müfettiş olarak çalışan Farook'un kardeşi Farhan Khan, kardeşinin neden böyle bir saldırıya karıştığını anlayamadığını söyledi. Farhan Khan, Farook ile en son geçen hafta konuştuklarını belirtti.

İkinci şüphelinin ismi ise Tashfeen Malik olarak açıklandı.

Foto: Reuters


Görgü tanıkları, olay esnasında saldırının gerçekleştiği binadan insanların kaçıştığını, polisin ise uzaktan elektronik aletler ile binada inceleme yaptığını söyledi.

Bu arada, polis saldırının gerçekleştiği saatlerde vatandaşların Orange Show Road, South Waterman Avenue ve Park Center Circle bölgelerinden uzak durmasını istedi. CNN'in haberine göre, askeri kamuflaj giymiş ve uzun namlulu silahları olan saldırganlar, olay yerinden siyah bir ciple ile kaçtı.



Beyaz Saray, konuyla ilgili olarak Başkan Barack Obama'nın, İç Güvenlik Danışmanı Lisa Monaco'yu görevlendirdiğini ve her türlü gelişmenin hemen kendisine aktarılmasını istediğini açıkladı.


2 ŞÜPHELİ ÖLDÜRÜLDÜ


ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Bernardino kentinde 14 kişinin öldürüldüğü silahlı saldıyı gerçekleştiren şahıslardan biri kadın 2 kişi ölü olarak ele geçirildi. 3. saldırgan hakkında ise bilgi verilmedi.

Havadan çekilen görüntülerde öldürülen şüpheli yerde yatarken görülüyor.


Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve yerel güvenlik güçleri, akşam saatlerinde basın toplantısı düzenledi. 2 saldırganın siyah bir araç ile kaçtığı ve aracın içinde çatışmaya girip öldürüldüğü açıklandı. 3. kişi hakkında ise henüz bilgi edinilemedi. Çatışmada 1 polis de yaralandı.


TERÖR SALDIRISI OLMA İHTİMALİ SÜRÜYOR


FBI yetkilileri, olayın terör saldırısı olup olunmadığının henüz bilinmediğini, bunun bir ihtimal olduğunu, ancak söylemek için çok erken olduğunu belirtti.


OBAMA'YA BİLGİ VERİLDİ


Saldırı ile ilgili olarak ABD Başkanı Barack Obama da bilgilendirildi. Saldırının neden gerçekleştirildiği henüz bilinmiyor. Bölgeye çok sayıda polis, özel harekat timleri ve ilk yardım araçları sevk edildi.



Geçen hafta cuma günü Kaliforniya’da bir aile planlama kliniğinde meydana gelen silahlı saldırı sonucu biri polis 3 kişi ölmüş, 9 kişi de yaralanmıştı.