Geçtiğimiz hafta Rusya Savunma Bakanlığı tarafından ortaya atılan Türkiye-IŞİD ilişkileri iddiası sonrası ABD'den bir açıklama daha geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, petrol kaçakçılığının hala IŞİD’in önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve bu kaçakçılığın bir kısmının Türkiye üzerinden yapıldığını bildiklerini açıkladı. Ancak Kirby IŞİD’in petrolünden Türkiye'nin çıkar sağladığı iddialarına ise karşı çıktı.

[caption id="attachment_1003939" align="alignleft" width="670"] FOTO:DHA Kirby IŞİD petrolünden Türkiye'nin çıkar sağladığı iddiaları ise kabul etmedi.[/caption]

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, "IŞİD’in Türk hükümetinin desteğiyle Türkiye üzerinden petrol kaçırdığına" ilişkin sorulara cevap verdi. Türk hükümetinin IŞİD’in petrolünden çıkar sağladığı iddialarına karşı çıkan Kirby, bu konuda ellerinde herhangi bir bulgu olmadığına yönelik sözlerini tekrarladı.  Kirby, “Türk hükümeti ile IŞİD arasında petrol kaçakçılığı veya tüketimi konusunda herhangi bir gizli anlaşma görmüyoruz.” dedi. Bu iddiaların temelsiz olduğunu vurguladı.

IŞİD’in para kaynaklarından birinin petrol kaçakçılığı olduğunu bildiklerini kaydeden Kirby, “Bazı kaçakçılık güzergahlarının Türkiye ile olan sınırdan geçtiğini biliyoruz. Bu bir gerçek ve Türkler de bu konuda konuştu.” dedi.

"IRAK’TAN İZİN ALINMALI"


John Kirby, Türkiye’nin Irak'ın kuzeyindeki Musul'un yakınlarında bulunan Başika bölgesine asker gönderilmesi ile iki ülke arasında artan tansiyonu değerlendirdi. Türkiye ile Irak arasında bu mesele ile ilgili bir diyalog ortamı sağlanmasından mutlu olduklarını kaydetti.

Geçmişte bu yönde yaptığı açıklamaların arkasında olduğunu kaydeden Sözcü, “Irak içinde IŞİD’e karşı yapılacak herhangi bir askeri girişim Irak hükümeti’nden izin alınarak ve tam koordinasyon ve konsültasyon ile yapılmalıdır.” dedi.

Başkan Barack Obama'nın IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk de söz konusu gelişmenin ardından, “Türkiye'nin Irak topraklarına Irak hükümetinin rızası olmadan asker konuşlandırmasını desteklemiyoruz.” açıklamasını yapmıştı. (Cihan)