ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Belarus'un başkenti Minsk'te Üçlü Temas Grubu'nun Ukrayna üzerine anlaşmaya varmasından "memnuniyet" duyduğunu belirterek, Rusya'nın söz konusu anlaşmaya ve Eylül ayında imzalanmış Minsk Mutabakatı'na uyması halinde ABD'nin, Rusya'ya uyguladığı yaptırımları kaldırmaya hazır olduğunu söyledi.

Bakan Kerry yaptığı yazılı açıklamada, barışın sağlanması ve Ukrayna'nın bağımsızlığının tesis edilmesi konusunda tarafların önünde katedilmesi gereken uzun bir yol olduğunu kaydederek, "Biz Rusya'nın ve ayrılıkçıların taahhütlerini sözleriyle değil yaptıklarıyla değerlendireceğiz" şeklinde konuştu.

Kerry açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Uzun zamandır belirttiğimiz gibi Rusya Eylül 2014 Minsk Mutabakatı'nın ve şimdi varılmış olan anlaşmanın gereğini tam olarak yerine getirdiği takdirde Birleşik Devletler, Rusya uyguladıkları yaptırımları geri çekmeye hazırdır."

Ayrıca Ukrayna hükümetinin IMF ile mali yardım konusunda mutabakata varmış olmasını memnuniyetle karşıladığını belirten Kerry, bu mutabakatın Ukrayna'nın ekonomik reformlarına destek çerçevesinde 17,5 milyar dolarlık bir finansal yardımı da öngördüğünü kaydetti.

KIRIM ANLAŞMADA YOK!

ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, Minsk'teki zirvede varılan uzlaşıda destekledikleri konular olduğunu belirterek anlaşmada yer alan diğer konuları önümüzdeki günlerde değerlendireceklerini söyledi.

Anlaşmanın ilk adımının ateşkes olduğunu ve ateşkesin gereği olarak ayrılıkçı grupların belirli hatlardan çekilmesinin gerektiğini belirten Psaki bunun hayata geçirilmesine dair bir takvim veya bu süreci hangi kriterlerle değerlendireceklerine dair herhangi bir şey söylemeyeceğini ifade etti.

Kırım'ın statüsü ile ilgili herhangi bir maddenin anlaşmada yer almadığının hatırlatılması üzerine Psaki şu ifadelere yer verdi:

"Biz Kırım'ın Ukrayna'nın parçası olarak kabul ediyoruz. Bu politikamız halen değişmedi. Yaptırımların ilişkisi üzerinden bu duruşumuzu dile getiriyoruz. Önümüzde gidilmesi gereken uzun bir yol var ve elbette ki bu anlaşmaların her bir parçasının önümüzdeki günlerde uygulamaya konulacağını beklemiyoruz, fakat mümkün olduğunca kısa süre içerisinde bu anlaşmaların gereğinin yapılacağını umuyoruz."

ABD, Rusya'nın Kırım'ı ilhakı ve Ukrayna'nın doğusunu istikrarsızlaştırdığı gerekçesi ile bir dizi yaptırımı devreye sokmuştu.

Kerry'nin Minsk Mutabakatı ve bugün varılan uzlaşmanın gereği yerine getirildiği takdirde ABD'nin yaptırımları geri çekeceği ifadesine atfen, Kırım'ın statüsünün değişmemesinin yaptırımların kaldırılmasında nasıl bir rol oynayacağı sorulması üzerine Psaki şunları söyledi:

"Öncelikle atılması gerek spesifik adımlar var. Burada tekrar etmekten memnun olurum. Bunların içinde ağır silahların geri çekilmesi, Ukrayna'daki yabancı savaşçıların Ukrayna'yı terk etmesi, Kiyev'in Rusya ile arasındaki sınırın kontrolünü sağlaması ve uluslararası gözlemcilerin ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgelere tam ve serbest bir şekilde girmesinin sağlanması gibi konular var. Bunlar Minsk Mutabakatı'nda da belirtilmiş, bu anlaşmada da detayları var. Biz şimdilik bunlara bakacağız. Öncelikle bunların yerine getirilmesi gerekir, bizim önceliğimiz bu."

Bölgedeki koşullara göre ABD'nin ek yaptırımlar uygulaması konusunda kabiliyeti ve kaynaklarının bulunduğunu kaydeden Psaki, bu süreç içerisinde söz konusu yaptırımların hangilerini kaldırıp hangilerini uygulamaya devam edecekleri konusunda bir şey söylemek için çok erken olduğunu da sözlerine ekledi.