ABD'den, soğuk savaş sonrasında Rusya için en sert açıklama geldi. Obama yönetiminin Genelkurmay Başkanlığı'na aday gösterdiği Orgeneral Joseph Dunford, Rusya'nın ABD'nin "ulusal güvenliğine büyük bir tehdit" oluşturduğunu savundu.

Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturmaya hazırlanan Deniz Piyade Komutanı Orgeneral Joseph Dunford, atama süreci programları kapsamında Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nin oturumuna katıldı. Senatörlerin buradaki sorularını yanıtlayan Dunford çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dunford, Rusya'nın ABD için oluşturduğu büyük tehdide dikkati çekti.

Dunford "Rusya, ulusal güvenliğimize en büyük tehdidi oluşturuyor" dedi. Rusya'nın nükleer silah gücüne de vurgu yapan Dunford, Putin liderliğindeki ülkenin ABD'nin müttefiklerinin bağımsızlığıni ihlal ettiğini de savundu.

Rusya'nın eylemleri için "endişe verici davranışlar" tanımını yapan müstakbel Genelkurmaybaşkanı, "Eğer ABD'nin güvenliğine tehdit oluşturan bir ulustan bahsetmek istiyorsanız size Rusya'yı işaret edebilirim. Eğer Rusya'nın davranışlarına bakarsanız, onlar kaygı oluşturmaktan başka bir şey değil" dedi.

ÖNCE RUSYA SONRA ÇİN

Dunford, Rusya'nın ardından ise en büyük tehdit olarak Çin'i saydı. Dunford, Kuzey Kore ile terör örgütü IŞİD'i de kendi güvenlikleri için tehlike arz eden diğer güçler olarak sıraladı.

UKRAYNA'YA SİLAH YARDIMI

Dunford, Cumhuriyetçi Parti Arizona Senatörü John McCain'in, ABD'nin Ukrayna'ya öldürücü nitelikte savunma silahları sağlamasının gerekli olup olmadığına ilişkin bir soruya ise  bunun askeri açıdan "mantıklı" olacağını söyledi. Dunford, "Açıkçası bu tür bir yardım olmadan Rusya'nın saldırıları karşısında Ukrayna, kendini koruyamayacaktır" diye konuştu.

"SAVAŞCI LOE"

Dunford ABD ordusundaki popüler isimler arasında geliyor.

Afganistan'da 2013-2014 yıllarında koalisyon güçlerine komuta eden 59 yaşındaki Orgeneral Dunford, 2003 yılında da Irak'ın işgali sırasında 5. Piyade Alay Muharebe Timi'nin liderliğini üstlenmişti. İki yıl Irak'ta kalan Dunford'a bu sırada "Savaşçı Joe" lakabının takıldığı belirtiliyor.

Afganistan'daki görevi sırasında NATO ve diğer koalisyon liderleriyle sık sık toplantılar yapması nedeniyle uluslararası düzeyde iyi bağlantıları bulunan Dunford, Deniz Piyade Komutanlığı'na geçen yıl ekim ayında getirilmişti. Kongre'de hem Demokrat hem Cumhuriyetçilerden takdir gören Dunford'ın adaylığının Senato'daki onaylanma sürecinde sorun çıkması beklenmiyor.


"En büyük tehdit İran!"