ABD yönetimi, Suriye'deki iç savaşta Esed rejiminin son dönemde giderek artan biçimde sivillere yönelik "klor gazı" içerikli saldırılarda bulunduğu yönündeki rapor ve belgelere rağmen, Suriye konusunda politika değişikliğine gideceği yönünde bir işaret vermedi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün, Esed rejiminin kendi halkına karşı "klor gazı" kullandığından "kesinlikle emin" olduğu ve "insanların sabrının azaldığını" söylemiş, ancak bunun karşısında ABD'nin nasıl bir adım atmayı planladığına yönelik sorulara açıklık getirmemişti. Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlıkları da bugün benzer bir yaklaşım sergiledi.

Esad güçlerinden Halep'te varil bombalı saldırı

Esad güçlerinden Halep'te varil bombalı saldırı

"KIRMIZI ÇİZGİ YÜRÜLÜKTE"

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Kerry'nin bu sözlerinin hatırlatılıp, ABD Başkanı Barack Obama'nın Ağustos 2012'de rejimin kimyasal silaha başvurması ihtimali konusunda ilan ettiği "kırmızı çizgi"nin yeniden aşılıp aşılmadığına yönelik soru üzerine, "Kırmızı çizgi kesinlikle hala yürürlükte, ancak gerçek şu ki hem bu yönetimin somut adımları hem de bu süreçte Ruslarla başarılı biçimde çalışma yeteneğimiz sayesinde iki yıl öncesine göre tehdit daha düşük seviyede" dedi.

Sözcü Earnest, "ABD'nin, kınama açıklamalarının ötesine geçerek politikasını değiştirip değiştirmeyeceği" yönündeki ısrarlı sorular üzerine şöyle konuştu: "Uluslararası gözlemciler ve uzmanlarımıza göre, Suriye'de ilan edilmiş kimyasal silah stoğu yok edildi, ancak klor gazının silah olarak kullanımı da, Esed rejiminin masum Suriyelilere karşı giriştiğini gördüğümüz korkunç şiddet eylemleri kapsamına girmektedir. Başkan ve ulusal güvenlik ekibi, hedeflerimizi başarmak için en etkili politikaya sahip olduğumuzdan emin olmak için sürekli (bu politikayı) gözden geçirme çalışması yaparlar."

BM’den Suriye'ye çok sert tepki

BM’den Suriye'ye çok sert tepki

"ASKERİ ÇÖZÜM OLMAYACAK"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de bir gazetecinin yine Kerry'nin sözlerini hatırlatıp, "Eğer Esed rejiminin bu saldırılardan sorumlu olduğuna dair elinizde kanıt varsa, bu (saldırılar) uluslararası hukukun ihlal edildiği anlamına gelir. Bu konuda ne yapacaksınız?" sorusu üzerine, "Esed rejimi üzerine çok sayıda baskı uygulanmakta ve bu devam edecek. Onun (iktidardan) gitmesi gerektiği yönündeki politikamızda hiçbir değişiklik yok. Ancak Suriye'deki duruma siyasi çözüm bulunması gerektiği noktasında da netiz. IŞİD'e askeri alanda uygulanan baskı haricinde, Suriye'deki duruma askeri bir çözüm olmayacak" dedi.

Suriyeli doktorlar kimyasal kanıtlarını sundu

Suriyeli doktorlar kimyasal kanıtlarını sundu