Yıllık raporunu açıklayan kuruluşun genel sekreteri Salil Shetty, yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi'nin sivilleri korumak konusunda oldukça kötü bir şekilde sınıfta kaldığını söyledi. Örgüt, sivillerin korunması yerine, konseyin daimi üyeleri Rusya, İngiltere, Çin, Fransa ve ABD'nin veto haklarını kendi siyasi ya da jeopolitik çıkarlarını sivillerin korunmasından daha çok önemsediklerini söylüyor.



 

VETO KURALI UYGULANSAYDI BM HAREKETE GEÇEBİLİRDİ

Af Örgütü, kitlesel kıyımlar söz konusu olduğunda veto yetkisinin kullanılmaması kuralı uygulansa idi, Rusya'nın Suriye'de yaşanan şiddet konusunda BM'nin harekete geçmesini her seferinde engelleyemeyeceğini söylüyor. BBC muhabiri Mike Wooldridge bu şekilde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmiş olabileceği yorumunu yapıyor.

ZENGİN ÜLKELER YARDIM KONUSUNDA SINIFTA KALDI

Yıllık raporunda Af Örgütü, 2014'te yaşanan bir dizi yıkım karşısında verilen küresel karşılığın utanç verici olduğunu söylüyor. Kuruluş, zengin ülkelerin mültecilere ev sahipliği yapmak konusunda ise sınıfta kaldığını söyledi. Af Örgütü'ne göre ise 2015 için görünen manzara da iç açıcı değil.