Partisinin yerel seçim kampanyası çerçevesinde Mantova kentindeki bir toplantıya katılan Başbakan Renzi, "Şu ana kadar 28 ölü var ama öyle görünüyor ki bu sayı daha da artacak. Akdeniz'de her gün bir trajedi yaşanıyor. Nasıl duyarsız kalınabilir" diye konuştu. Başbakan Renzi'nin, konuşmasının ardından Akdeniz'deki gelişmeleri yakından takip etmek için programını iptal ederek Roma'ya dönme kararı aldığı bildirildi.



MALTA'DAN DESTEK

Malta Başbakanı Joseph Muscat da saat 01.00 sularında bilgilendirildiğini belirterek "Olay, Libya karasuları içerisinde gerçekleşti. Malta devriye botu, İtalyan arama-kurtarma ekiplerine yardım ediyor. Onlar, suda yüzen ölüler arasında canlıları bulmaya çalışıyor" dedi.



"SAYILAR HENÜZ NET DEĞİL"

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği İtalya şubesi sözcülerinden Federico Fossi, Akdeniz'deki son göçmen faciasına ilişkin durumun karışık olduğunu belirtti. İtalya Sahil Güvenlik ekiplerinin kendilerine 700 kayıp ya da ölü olabileceği bilgisini verdiğini kaydeden Fossi, "Bu teknenin bu gece yarısı Lampedusa'nın yaklaşık 120 mil güneyinde yani Libya kıyılarında alabora olduğunu biliyoruz. 700 kayıp ve başka kurtulanlar olabilir. Kurtarılanları biz 22 olarak biliyoruz ancak bu çok net değil. Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı (Frontex), 49 sayısını veriyor, bazı gazeteler ise 28 olarak geçiyor. Bu sayılar henüz net değil" diye konuştu.



"BÖLGEDE YAŞANAN EN BÜYÜK FACİA OLABİLİR"

BMMYK İtalya sözcülerinden Carlotta Sami de Rainews kanalında yaptığı açıklamada, olayı katliam olarak nitelendirerek son 3,5 ayda 1500 kişinin bu bölgede öldüğüne dikkati çekti. Bu olay karşısında Avrupa'nın duyarsız kalmaması gerektiğini vurgulayan Carlotta Sami, Ekim 2013 ile Ekim 2014 arasında bölgede yapılan "Mare Nostrum" operasyonunun Avrupa'nın katkısıyla yeniden hayata geçirilmesinin önemine işaret etti.
Sami, bu olayın sadece İtalya'yı değil Türkiye ve Yunanistan'ı da ilgilendirdiğini söyledi.
Carlotta Sami, ölü sayısının 700 olması durumunda bunun bölgede yaşanan en büyük facia olacağını belirtti.



PAPA ÖLEN GÖÇMENLER İÇİN DUA ETTİ

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, dün gece Akdeniz’de teknelerinin batması sonucu öldürüldüğü bildirilen 700’e yakın göçmen için dua ederken, uluslararası toplumu, bu soruna çözüm bulmaya çağırdı. Geleneksel Pazar ayini Angelus kapsamında Papalık Sarayı’ndaki çalışma ofisinin penceresinden binlerce kişiye seslenen Papa Francesco, dün gece Libya’nın 60 deniz mili açığında yüzlerce göçmenin öldüğü belirtilen trajik olaya da değindi.



"ARTIK BU KONUDA HAREKETE GEÇİLMESİ LAZIM"

“Akdeniz sularında yeni bir trajedi haberi geldi” diyen Papa, “Libya’nın 60 mil açığında göçmenlerle dolu bir tekne battı ve yüzlerce kurban olmasından korkuluyor. Bu trajedi karşısında en derin üzüntülerimi ifade ediyor, ölenler ve onların aileleri için dua ediyorum” dedi.  Uluslararası toplumu, bir daha benzer trajedilerin yaşanmaması için kararlı bir şekilde bu konuda harekete geçmeye çağıran Papa, “Onlar bizim gibi kadın ve erkeklerdi. Onlar, aç, zulüm görmüş, yaralı, sömürülmüş, savaş mağdurları, daha iyi bir yaşam ve mutluluk arayan bizim kardeşlerimizdi” diye sözlerini sürdürdü. Papa daha sonra meydandakileri, kendisiyle birlikte sessizce bu trajedinin kurbanları için dua etmeye davet etti. Bu arada, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’yla dün bir araya gelen Papa, İtalya’nın göçmen kurtarma çalışmalarında üstlendiği aktif rolden ötürü teşekkür etmişti.

NYT: Türkiye için en büyük tehlike

NYT: Türkiye için en büyük tehlike