Ali GÜLEN /FRANKFURT

Almanya, Türkiye'nin IŞİD ve PKK'ya karşı düzenlediği operasyonlara farklı tepkiler vermeye devam ediyor. Yeşiller'in Türk kökenli Eşbaşkanı Cem Özdemir, "PKK'nın vurulmaması için Alman hükümeti, Türkiye'yi uyarsın" dedi. Ayrıca ilk defa "Türkiye rejimi" ifadeleri de Alman basınında yer aldı.

İlk olarak Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in, IŞİD'e karşı operasyonu selamlaması ve PKK'ya karşı düzenlenen operasyona dair ilk gün bir şey söylememesi, hem Almanları hem de ülkedeki etkin Kürt grupları kızdırdı. O bölgedeki Kürtlerin Almanya tarafından silahlandırıldığı hatırlatıldı.



BAKAN LEYEN'DEN İKİNCİ MESAJ

Yeşiller ve Sol Parti "Bu Bakan Leyen çok saf" yorumları yaparken, tepkiler üzerine Bakan Ursula von der Leyen, ilk günkü açıklamasını geliştirerek, "IŞİD'e karşı operasyon yapmak ne kadar önemliyse ve Türkiye bu konuda ne kadar haklıysa; Kürt İşçi Partisi'yle sürdürülen barış yolunun baltalanmaması da o kadar önemlidir" açıklamasını yaptı. Bakan von der Leyen, Kürtlerin silahlandırılması ile ilgili olarak da, "Bizim oradaki amacımız farklı halk gruplarının IŞİD'e karşı savaşabilmesini sağlamak" diye konuştu.

İran'dan Türkiye'ye IŞİD tepkisi

İran'dan Türkiye'ye IŞİD tepkisi

ÖZDEMİR VE TÜRKİYE REJİMİ TANIMI

Ancak bu açıklama bazı Alman vatandaşlara yeterli gelmedi. Almanların Türk kökenli milletvekili ve Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Alman Hükümeti'nin "Türkiye rejimini" uyarmasını istedi. Böyle bir uyarı ya da tepki, diplomatik anlamda 'nota' anlamına gelirken, konuyu yazan Bild am Sonntag'ın, tam da Özdemir'le ile ilgili bölümde, "Esad rejimi" der gibi, "Türkiye rejimi" ifadesini kullanması dikkati çekti. Özdemir, PKK'nın vurulması konusundaki tavrını Bild am Sonntag Gazetesi'ne şöyle açıkladı:

ALMAN HÜKÜMETİ AÇIKÇA YAPMALI

"IŞİD'le savaşırken, onların bölgedeki en büyük karşıtları olan Kürtleri zayıflatmanın bir anlamı yok. Bu durum eninde sonunda IŞİD'in yararına olur. Alman hükümeti, bunu net ve açık bir şekilde NATO'da partneri olan Türkiye'ye söylemelidir."

BILD: ERDOĞAN SEÇİM İÇİN YAPIYOR

Bild ayrıca, PKK'ya operasyonu farklı yorumların görüşleri aktardı. SPD, Yeşiller ve Sol Parti'nin temsilcilerinin görüşlerine gazete şöyle yazdı: "Türk hükümeti yıllardır IŞİD'e karşı bir şey yapmıyor, çekingen davranıyordu. Neden şimdi birden bire IŞİD'e karşı savaş başlattığı sorgulanıyor. SPD'li bazı siyasiler ile Yeşiller ve Sol Parti, Erdoğan'ın IŞİD'i bir bahane olarak kullanarak PKK ile çelişkiyi tırmandırdığını savunuyor. Böylece Türkiye'de olabilecek bir erken seçimden kazançlı çıkma peşinde."

Der Spiegel: IŞİD'i anladık ama PKK'yı niye vurdunuz?

Der Spiegel: IŞİD'i anladık ama PKK'yı niye vurdunuz?