Serbest dolaşımı geçici olarak durduran Almanya başta Avusturya sınırındakiler olmak üzere tüm sınırlarında kontrolleri tekrar devreye soktu. Hürriyet'in haberine göre Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği Komisyonu Jean Claude Juncker’i arayarak ülkesinin kararını bildirdi.

AB kuralları kriz durumunda ya da önemli güvenlik önlemi gerektiren olaylarda pasaport ya da kimlik kontrolüne tabi olmadan seyahat etmeye olanak veren sistemin istisnai olarak askıya alınmasına olanak veriyor. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada Almanya’nın aldığı kararın kurallar kapsamında olduğunu belirtildi.



AB Komisyonu durumu yakından izlemeyi sürdüreceğini ve alınan önlemlerin orantılı olmasını güvence altına alma yaklaşımında olacağını vurgulayarak hedefin uygun olan en kısa zamanda normal Schengen uygulamasına dönüş olması gerektiğinin altını çizdi.

AB İÇİŞLERİ BAKANLARI TOPLANIYOR

AB içişleri bakanları, Almanya ve diğer ülkelerin göğüslemek zorunda kaldığı göç dalgasını ele almak için pazartesi günü Brüksel’de bir araya geliyor. Toplantının odağında AB Komisyonu tarafından hazırlanan ve toplamda 160 bin mültecinin üye ülkelere bazı kriterler ışığında zorunlu dağıtımını hedefleyen öneri yer alacak. Toplantı öncesi özellikle Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinin zorunlu kota sistemine yönelik sert muhalefeti sürüyor. AB içişleri bakanlarının görüş ayrılıklarını giderememesi halinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB liderlerini bir araya getiren olağanüstü nitelikli bir zirve çağrısı yapacak.

Almanya ve Fransa'dan göçmen açılımı

Almanya ve Fransa'dan göçmen açılımı