[caption id="attachment_960465" align="alignnone" width="670"] Foto: Reuters[/caption]

Alman Şansölye'si Angela Merkel, Avrupa Birliği ülkelerine gelen ve büyük kısmı Suriye'deki iç savaştan kaçan yüzbinlerce kişinin durumu için Türkiye'nin kilit rol oynadığını söyledi.

Brüksel'deki mülteci zirvesi öncesinde Alman Federal Meclisi Bundestag'ta bugün konuşan Merkel, "Türkiye göçmen krizinin çözümünde kilit rol oynuyor. Mülteci akınını kontrol altına almak için Türkiye'yi daha iyi desteklemeliyiz" dedi.

Konuşmasında Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine de değinen Merkel, müzakereleri bir kez daha 'ucu açık bir süreç' olarak niteledi.

Bugün Brüksel'deki zirvede Türkiye ve AB ülkeleri arasındaki koordinasyonun artırılması amacıyla hazırlanan ve dört temel maddeden oluşan bir ortak eylem planının görüşülmesi bekleniyor.

Eylem planındaki maddeler ise şu şekilde:

- Türkiye'ye daha fazla mali ve idari destek verilmesi

- Türkiye sahil şeridinin kontrolüne destek vermek için Ankara'dan izin alınması İnsan kaçakçılarıyla koordineli mücadele

- Yasadışı yollarla AB'ye giren göçmenlerin iadelerinin hızlandırılması

- Eylem planı kapsamında Türkiye'de kurulacak 6 merkezde göçmenlerin iltica başvurularının değerlendirilmesi de düşünülüyor. Bu merkezlerin finansmanının AB-Türkiye ortaklığında yapılması öngörülüyor.

Merkel, Türkiye'nin 'uçuşa yasak bölge' teklifini reddetti

Merkel, Türkiye'nin 'uçuşa yasak bölge' teklifini reddetti


ARD, Merkel'e kara çarşaf giydirdi

ARD, Merkel'e kara çarşaf giydirdi