Foto: Reuters

Brüksel'de toplanan 11 AB üyesi ile AB üyesi olmayan üç ülkenin liderleri, 100 bin mülteci için ilave barınma imkanı yaratılması konusunda uzlaşmaya vardı. 15 Ekim'de yapılan AB liderler zirvesinin ardından bu kez de Balkan ülkelerinin katılımıyla sorun bir kez daha ele alınırken, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'ın çağrısı üzerine toplanan olağanüstü mini zirve yaklaşık 8 saat sürdü.




Foto: Reuters

SINIRLARI KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL


Juncker, insanların soğuk havalarda açık alanlarda, tarlalarda uyumak zorunda kaldığına dikkat çekerek, daha fazla sığınağın devreye sokulacağını açıkladı.

Foto: Reuters


Bu çerçevede Yunanistan ve güzergah boyunca yer alan Balkan ülkelerinde 100 bin kişilik ek kapasite sağlanacağını bildiren Juncker, “Sınırları kapatmak çözüm değil” dedi.

Foto: Reuters

MERKEL - ÇİPRAS YAKINLAŞMASI


Merkel ise sığınmacı krizini daha iyi yönetebilmek için kısa vadede ilk olarak, ülkeler arasındaki koordinasyonun güçlendirileceğini ve her bir ülkenin bir kişiyi bu işle görevlendireceğini söyledi. Merkel, “Orta vadeli çözümler arasında ise Türkiye ile çalışmaya da vurgu yaptık. Ayrıca Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan gelenlerin geri gönderilmesinin detaylarını da tartıştık” diye konuştu.

Foto: Reuters


Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da zirveye Türkiye'nin davet edilmediğine dikkat çekerek, “Bugünkü görüşme, sığınmacı koridoru ülkeleri arasında olacak. Herkes biliyor ki koridorun sonunda bir giriş var. Eğer girişteki ülke ile anlaşmaya varamazsak bir çözüm bulmamız zor olacak” ifadelerini kullandı.

Foto: Reuters

MÜLTECİLER İÇİN BARINMA YERLERİ OLUŞTURULACAK


Geçen hafta içinde Yunanistan'a her gün 9.000'den fazla mültecinin geldiği söylenirken, bunun, bu yıl şimdiye kadarki en yüksek rakam olduğu belirtiliyor. Anlaşma uyarınca, Yunanistan yıl sonuna kadar toplam 30,000 kişinin kalacağı merkezler oluşturacak.

Foto: Reuters


Birleşmiş Milletler Mülteciler Örgütü de 20 bin kişiye ilave barınma imkanı sağlayacak.
Almanya ve İskandinav ülkelerine gitmek isteyen mültecilerin güzergahındaki Balkan ülkelerinde ise 50 bin ilave yer oluşturulacak.

Foto: Reuters


Liderlerin anlaşmaya vardığı konu başlıkları ise özetle şu şekilde:
-Bir hafta içinde mülteci akınıyla baş etmekte zorlanan Slovenya'ya 400 polis memuru gönderilecek.
-Haber vermeden, mülteciler komşu ülkelere yönlendirilmeyecek.
-Diğer ülkelere mülteci sayıları hakkında bilgi aktaracak irtibat görevlileri atanacak.

Foto: Reuters


Almanya Başbakanı Angela Merkel zirvede, mülteci akınını Avrupa'nın en büyük sınavlarından biri olarak nitelerken, Balkanlar'daki daha küçük ülkeler, mülteci akınında kaynaklarının yetersiz kaldığını söylüyor. Macaristan, aynı gerekçeyle Hırvatistan ve Sırbistan sınırlarını kapadı. Mülteciler bunun üzerine alternatif yollar aramaya başladı.

BBC