Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci krizine karşı alınması planlanan önlemleri açıkladı. 22 üye ülkeye çağrıda bulunan Junker, gelecek haftaya kadar Yunanistan, İtalya ve Macaristan'dan 120 bin göçmeni kendi aralarında paylaşma yönünde karar almaları gerektiğini söyledi.



Fransa'nın Strasbourg kentindeki Avrupa Parlamentosu'nda geleneksel olarak her yıl gerçekleştirilen "Birliğin Durumu" konuşmasını yapan Avrupa Komisyonu Başkanı, büyük kısmını mülteci krizine ayırdığı konuşmasına "Korkma zamanı değil" diyerek başladı.



Junker'ın alınması gereken önlemler olarak anlattığı planların başında gelen bazı maddeler şu şekilde sıralandı:

- Avrupa Birliği iyi bir durumda değil. Avrupa, birlikten yoksun. Bu değişmek zorunda.
- Biz Avrupalılar olarak Avrupa'nın bir dönemde hemen hemen herkesin mülteci olduğu bir kıta olduğunu unutmamalıyız.
- Biz Avrupalılar, sığınma hakkının neden en temel ve en önemli haklardan biri olduğunu bilmek ve asla unutmamak zorundayız.
- İnsanlara yardım etmek için gerekli araçlara sahibiz.
- Avrupa II. Dünya Savaşı'nda yaşananlardan çıkarılan dersi hatırlamalı.
- Avrupa sahip olduğu barış ve istikrarla gurur duymalı.
- IŞİD'den kaçan insanlara yardım etmeliyiz.

Kadın kameraman mülteciye tekme attı

Kadın kameraman mülteciye tekme attı


160 BİN MÜLTECİ PAYLAŞILMALI

Mayıs ayında önerilen 40 bin rakamına ek olarak 120 bin göçmenin daha yeniden yerleştirilmesi için Avrupa Komisyonu'nun bir kota sistemi teklif ettiğini söyleyen Juncker, "Bu zorunlu bir şekilde yapılmalı. Rakam 160 bin. Umarım bu kez herkes hemfikir olur. Laf değil, ihtiyaç duyulan şey eylem" şeklinde konuştu.



MÜLTECİLERE İŞ OLANAĞI SAĞLANMALI

Junker, kış mevsiminin yaklaştığını hatırlatarak, "Biz gerçekten ailelerin tren istasyonlarında, soğuk gecelerde çadırlarda uyumalarını mı istiyoruz" diyerek, "Söz konusu mültecilerse, bunun dini, inancı, felsefesi olmaz" ifadelerini kullandı. Mültecilerin yaşamaya başlayacakları ülkelerde çaışmalarına olanak sağlayacak yasal değişikliklerin yapılması gerektiğini hatırlatan Junker, Avrupa Birliği'nin sınır korumasının güçlendirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.



"O ÜLKELER AVRUPA BİRLİĞİ ÜYESİ OLMA HAKKINI KAYBEDER"

Junker, ayrıca aralarında Arnavutluk ve Kosova'nın da bulundu bir güvenli ülkeler listesi açıkladı. Söz konusu ülkelerden bu yıl binlerce insan kaçmıştı. Güvenli olarak sınıflandırılan bu Balkan ülkelerinden Avrupa'ya sığınmak isteyen kişilerin başvurularının belirli şartlar altında kabul edileceğini, zor durumda olanların bu durumlarını kanıtlamak zorunda olduğunu vurgulayan Junker, "Bu ülkeler bilmek zorunda ki listeden çıkarıldıklarında AB üyesi olma haklarını da kaybedecekler" dedi.

Sığınmacılar sınırları yürüyerek aşmaya çalışıyor

Sığınmacılar sınırları yürüyerek aşmaya çalışıyor