Foto: Reuters


Avrupa Parlamentosu üyeleri, düşünce özgürlüğü alanında verilen Sakharov Ödülü'ne bu yıl Suudi Arabistan'da tutuklu bulunan Raif Bedevi'nin layık görüldüğünü duyurdu. Ödülün düşünce özgürlüğü ve hoşgörü için gösterdiği cesaret nedeniyle Bedevi'ye verildiği vurgulanırken, Bedevi 50 bin euroluk para ödülünü de almaya hak kazanmış oldu.

10 YIL HAPİS VE BİN KIRBAÇ CEZASI


Suudi yönetimini eleştiren ifadeleri nedeniyle 2012 yılından beri cezaevinde bulunan Bedevi, 10 yıl hapis ve bin kırbaç cezasına çarptırılmıştı. Geçen Ocak ayında 50 kırbaç cezasını halka açık bir yerde alan Bedevi'ye verilen ceza, uluslararası toplumdan da büyük tepki görüyor.



Bedevi, Deutsche Welle'nin sosyal aktivizm yarışması Bobs kapsamında verdiği İfade Özgürlüğü Ödülü'nün de sahibi olmuştu.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKI İÇİN MÜCADELE EDİYORDU


Raif Bedevi yıllardır ülkesindeki ifade özgürlüğü hakkı için mücadele ediyor. "Özgür Suudi Liberalleri" adlı sitede ülkedeki siyasi ve toplumsal yanlışları eleştiriyor. Daha önce din polisi hakkında alaycı bir makale yazan Bedevi, ülkenin en büyük üniversitesini de 'terörist kampı' olarak nitelendirmişti. Bedevi, Suudi Arabistan'da yasak olan sevgililer günü hakkında yazı yazmıştı.

Sitesinde İslam, dini önderler ve siyasetçilere hakaret ettiği suçlamasıyla 2012 Haziran'da gözaltına alındı. Eşi 2013'te üç çocuğuyla Kanada'ya kaçtı. Aile orada iltica hakkına sahip oldu.