Komisyonun, Gazze'de 2014'teki çatışmalarda yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin raporu yayımlandı.

Raporda, İsrail'in geçen yıl 6 binden fazla hava saldırısı ve yaklaşık 50 bin ağır silah saldırısı düzenlediği, Filistin'in ise 4 bin 881 roket ve havan topu saldırısıyla buna mukabele ettiği ifade edildi.

İsrail'den Gazze savunması:

İsrail'den Gazze savunması: "Hukuka uygun"


Yüzlerce sivil Filistinlinin özellikle de kadın ve çocukların evlerinde öldürüldüğüne dikkat çekilen raporda, "İsrail'in hava saldırılarını sivilleri etkileyeceği aşikar olmasına rağmen gözden geçirmemesi, bunun, hükümetinin bir politikası olabileceği sorusunu akıllara getiriyor" denildi.

Yaklaşık iki ay süren çatışmalarda, ölen bin 462 Filistinlinin üçte birinin çocuk olduğuna dikkat çekilirken, İsrail'de ise 6 sivilin öldüğü bin 600 kişinin yaralandığı belirtildi. Raporda, "Komisyon, İsrail'in büyük çapta ölüm ve yaralanmalara neden olan silah kullanımından endişe duyuyor" denildi. İsrail'in kara saldırılarında yüzlerce insanın öldüğü ve binlerce evin zarar gördüğü belirtilen raporda, bir tanığın "her on saniyede bir patlama oluyordu" ifadesine yer verildi.

İsrail savaş uçakları Gazze'yi bombaladı

İsrail savaş uçakları Gazze'yi bombaladı


 

Raporda, çatışmaların İsrail'deki sivilleri de etkilediği kaydedilerek, İsrail ordusunun, Gazze'den İsrail'e uzanan 14 tünel bulduğu ve bu tünellerin İsrail'deki siviller arasında korku uyandırdığı belirtildi. İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'da işlediği insan hakları ihlallerinin cezasız kaldığı vurgulanan raporda, İsrail'e "hatalı arayan tutumuna son vermesi" çağrısı yapıldı.

Raporda, Filistinli silahlı grupların ise İsrailli sivillere "gelişigüzel" roket ve havan topları attığı ve Filistinli yetkililerin ise insan hakları ihlalleri işleyenleri adalet önüne getirmede "başarısız olduğu" ifade edildi. Komisyon, raporunda Gazze'de 2014'te yaşanan çatışmalarda hem İsrail hem Filistin tarafının savaş suçu işlemiş olabileceğini belirtti. Komisyonun, Gazze sahilinde oynayan 4 çocuğun ölümüyle ilgili davanın kapanmasından da endişe duyduğu ifade edildi.

 

İSRAİL'DEN TEPKİ GELDİ
İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) raporunun yayınlanmasının ardından Tel Aviv yönetimi savunmaya geçti.

İsrail'i savaş suçu işlemekle suçlayan BM raporunu eleştiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bu taraflı bir rapordur. Bunu yazan komisyon, insan haklarını korumaktan başka her şeyi yapan bir heyetin yönetimi altındadır" dedi. İsrail meclisi Knesset'te konuşan Netanyahu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) İsrail hakkındaki kınamaların "İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerden daha fazla olmasına" da tepki gösterdi.

"İsrail, kendisine zarar vermek isteyenlere uluslararası hukuk çerçevesinde karşılık vermekten çekinmeyecektir" ifadesini kullanan Netanyahu, şöyle devam etti:
"İsrail kendisini uluslararası hukuka uygun bir şekilde savunuyor ve bunu söyleyen sadece biz değiliz. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden üst düzey generallerde bunu ifade etti. İçlerinden biri, 'İsrail kadar hukuka uyma gayreti içerisinde olan başka bir ülke yok' dedi."

Geçtiğimiz yıl İsrail'in Gazze'ye başlattığı 51 gün süren saldırılarda, 2 bin 145 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. İsrail'in saldırılarda verdiği kayıp ise 66 asker ve 7 sivil olarak açıklanmıştı.

'İsrail uluslararası adaleti yanıltmayı hedefliyor'

'İsrail uluslararası adaleti yanıltmayı hedefliyor'


 

BM Gazze Bağımsız Araştırma Komisyonunun, 2014'teki çatışmalarda yaşanan insan hakları ihlallerine ilişkin yayımlanan raporunda, İsrail'in geçen yıl 6 binden fazla hava saldırısı ve yaklaşık 50 bin ağır silah saldırısı düzenlediği, Filistin'in ise 4 bin 881 roket ve havan topu saldırısıyla buna mukabele ettiği belirtilmişti.