Çevik, Türkiye'nin uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanarak Şah Fırat Operasyonu'nu gerçekleştirdiğini söyledi. Çevik, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen "Uluslararası Barış ve Güvenliğin Sürdürülmesi: Tarihten Yansımalar" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, Süleyman Şah Operasyonu'na ilişkin bilgi verdi.

TÜRBE IŞİD TEHDİDİ ALTINDAYDI

Kendisinden önce konuşan Suriye Büyükelçisi'nin Türkiye'ye yönelik iddialarını ve operasyon nedeniyle Türkiye'yi suçlamasını kabul etmediğini dile getiren Çevik, bu iddiaların "mesnetsiz" olduğunu vurguladı. Çevik, "Süleyman Şah Türbesi, IŞİD tehdidi altındaydı. Türkiye dokuz saat süren bu operasyonda uluslararası anlaşmalar ve uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanmıştır. BM Güvenlik Konseyi Başkanı, BM Genel Sekreteri ve diğerleri, konuya ilişkin aynı gün operasyonun tamamlanmasının ardından bilgilendirildi" ifadesini kullandı.

BM DAHA ETKİN OLMAK İÇİN ÇABA HARCAMALI

BM reformuna ilişkin de Çevik, "Uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturan konularla mücadelede başarısız olunması bu kurumun güvenilirliğine zarar veriyor" dedi. Çevik, BM'nin daha etkin olması için çaba harcanmasını isteyerek, "Daha demokratik, temsiliyetçi, şeffaf, etkin ve hesap verebilir bir BM Güvenlik Konseyi arayışı öncelik olmalı" diye konuştu.