İngiltere’de 7 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde tek başına iktidar olan Muhafazakar Parti’nin lideri Başbakan David Cameron, kültür bakanı olarak, kamu fonlu yayıncılık kuruluşu BBC’nin en büyük eleştirmeni John Whittingdale’i atadı. Başbakan’ın bu tercihi, dünyanın en büyük yayıncılık kuruluşlarından biri olan BBC’ye savaş ilanı olarak yorumlandı.


BBC, İŞÇİ PARTİSİ YANLISI OLMAKLA SUÇLANIYOR

Muhafazakar Parti’nin üst düzey isimleri, özellikle seçim döneminde BBC’yi İşçi Partisi yanlısı yayın yapmakla suçlamıştı. Muhafazakarlara yakın Daily Telegraph gazetesine göre, partinin önde gelen isimleri bu durumu “affedilemez” olarak niteliyor. 2016’da, 10 yıllığına verilen; BBC’nin bağımsızlığını onaylayan ve kamuya yönelik ödevlerini belirleyen “kraliyet sözleşmesi”nin süresi dolacak. Whittingdale’in bu süre içinde önemli değişikliklere gideceği aktarılıyor. Bakan’ın planları arasında BBC’nin ana gelir kaynağı olan lisans ücretlerinin kısıtlanması ya da zorunlu değil gönüllü hale getirilmesi yer alıyor.

"KESİNTİ YAPAMAYIZ"

Whittingdale, BBC’nin halktan aldığı yıllık 145.50 sterlinlik lisans ücretini, 1990’larda isyana sebep olan konut vergisinden bile “daha beter” olarak nitelemiş ve bu ücretin “sürdürülemez” olduğunu söylemişti. BBC’nin icra kurulu olan BBC Trust’un fesh edilerek yerine yeni bir organizasyonun getirilmesi de gündemde. BBC’nin görevini bırakmaya hazırlanan yöneticilerinden Ben Stephenson, yayıncılık kuruluşunun son yıllarda küçülmeye gittiğini hatırlatarak “Gerçekten artık kesinti yapmaya devam edemeyiz. Lisans ücretinin artırılmasına ihtiyaç var” dedi.

Gerilim sosyal medyaya da yansırken, BBC’nin halkla ilişkiler biriminin Twitter hesabı Wittingdale’in bugüne kadar eşcinsel hakları, avcılık yasağı getirilmesi, eşit insan haklarına ilişkin düzenlemelerde red oyu kullandığını gösteren bir tabloyu paylaştı. “John Wittingdale’in oylama sicili” yazılı tweet kısa bir süre sonra ise silindi.

İngiltere seçimlerinde Muhafazakar Parti lideri David Cameron kazandı

İngiltere seçimlerinde Muhafazakar Parti lideri David Cameron kazandı

AB REFERANDUMU 2016'DA

Öte yandan David Cameron’ın sözcüsü, Başbakan’ın seçim öncesinde söz verdiği Avrupa Birliği referandumunun erkene çekilmek istendiğini söyledi. Cameron daha önce ülkenin AB’de kalıp kalmayacağının oylanacağı referandumun 2017 sonunda yapılacağını söylemişti. Guardian gazetesi ise Cameron’un referandumu, Fransa ve Almanya’da 2017 yılında düzenlenecek seçimlerle aynı tarihte olmaması için 2016’ya çekmeyi düşündüğünü yazdı.

İŞÇİ PARTİSİ'NDE NİJERYA KÖKENLİ ADAY

İngiltere’de 7 Mayıs’taki genel seçimlerde büyük hezimet yaşayan İşçi Partisi’nde, Ed Miliband’dan boşalan koltuğa adaylığını açıklayan ilk isim Nijerya asıllı milletvekili Chuka Ummuna oldu. 36 yaşındaki genç politikacı, Facebook hesabından yayınladığı videoda, “Bence İşçi Partisi 5 yıl içerisinde kaybettiği birçok bölgeyi yeniden kazanabilir. Bu mücadeleyi yönetmek istiyorum” ifadesini kullandı. Ummuna, partinin başına gelmesi durumunda ülkede büyük bir siyasi partiyi yöneten etnik azınlık üyesi ilk kişi olacak.

Danimarka Başbakanı'nın eşi İngiltere'de meclise girdi

Danimarka Başbakanı'nın eşi İngiltere'de meclise girdi