12 Ağustos'ta Çin'in Tiancin kentinde meydana gelen paylamada 139 kişi ölmüş, 34'ü ağır olmak üzere 527 kişi yaralanmıştı. 34 kişinin hala kayıp olduğu kaydedilirken, patlamadan sorumlu olduğu iddia edilen 23 kişi hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.



BAZI ÜST DÜZEY YETKİLİLER DE TUTUKLANDI

China News Service haber ajansının verdiği bilgiye göre, felaketten sorumlu oldukları gerekçesiyle toplam 23 kişinin tutuklandığını bildirildi. Bunlardan 11'ini Ulaştırma Bakanlığı'nın üst düzey yetkilileri oluştururken, Tiancin belediyesi ve liman işletmesinin yanı sıra olayda adı geçen iki şirketin patronları da tutuklandı. Patlamaya yol açan tehlikeli maddeyi depolayan Ruihai şirketinin iki patronu Yu Xuewei ve Dong Shexuan da yakalananlar arasında bulunuyor.



SUÇLARI GÖREVİ İHLAL ETMEK

Tutuklananlar arasında Ulaştırma Bakanlığı'nın denetim kurulu başkan yardımcısı, belediyenin ulaştırma komisyonu başkanı, Tiancin limanı işletmeci şirketinin başkanı ve Binhai sanayi bölgesinin denetim görevlisi de bulunuyor.



Şüphelilerin "görevi ihmal" ile suçlandığı belirtildi. Yöneticileri tutuklanan danışmanlık firması Zhongbin Haisheng, hazırladığı bilirkişi raporlarıyla yerleşim bölgesine sadece 600 metre uzaklıkta tehlikeli maddelerin depolanmasına imkân sağlamıştı.



TONLARCA ZEHİRLİ GAZ AÇIĞA ÇIKTI

12 Ağustos'ta meydana gelen patlama, çevrede büyük hasara neden olmuş, patlamanın ardından depoda yaklaşık 700 ton sodyum siyanür ve yüzlerce ton diğer tehlikeli maddenin bulunduğu ortaya çıkmıştı.



Depodaki mallarla ilgili yeterli bilgi verilmeyen itfaiye görevlileri alevlere su sıkmış, kimyasal maddeler zehirli gaz saçarak ve patlamayla suya tepki vermişti. Sodyum siyanürün dışında patlayıcı ve zehirli özelliklere sahip potasyum nitrat ve amonyum nitrat maddeleri de bulunuyordu. Yetkililer, patlamaya yakın 6 noktada yapılan ölçümlerde siyanür oranının yüksekliğinin dikkat çektiğini bildirdi.

Çin'de büyük patlama

Çin'de büyük patlama