Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da dün düzenlenen, 2 kişinin öldürüldüğü, 5 kişinin yaralandığı saldırıların failinin, Arap asıllı Danimarka doğumlu 22 yaşında bir kişi olduğu ileri sürüldü. Saldırganın sadece iki hafta önce hapisten çıktığı iddia edildi. İnternet sitesindeki açıklamada, iki saldırıyı 22 yaşındaki Danimarka doğumlu Arap asıllı bir kişi olduğu bildirilerek vurulduğu andaki ve ilk saldırı sonrası fotoğraflarda aynı kıyafetleri giydiğinin görüldüğü ifade edildi. Daha önce farklı suçlardan hüküm giydiği, polis tarafından tanındığı kaydedilen saldırganın, Nörrebro istasyonu yakınlarında çıkan çatışmada öldürüldüğünde üzerinden iki silah çıktığı iddia edildi.

İKİ HAFTA ÖNCE HAPİSTEN ÇIKTI

Öte yandan Danimarka medyasında çıkan haberlerde ise saldırıyı gerçekleştiren kişinin 22 yaşındaki Ömer el-Hüseyin olduğu öne sürüldü. Ekstrabladet gazetesi ise saldırganın iki hafta önce hapisten çıktığını belirtti. Ancak polis kaynakları saldırganın kimliğini henüz açıklamadı. Gazetenin elde ettiği bilgilere göre, saldırgan Kasım 2014 tarihinde 19 yaşında bir genci defalarca bıçaklamak suçundan tutuklandı ve 2014 yılında iki yıl hapis cezasına çarptırıldı. Saldırgan, uzun gözaltı süresi göz önüne alınarak iki hafta önce serbest bırakıldı.



SALDIRGAN TAKİP EDİLİYORMUŞ

Polisin olaylarla ilgili yaptığı açıklamalar sırasında, saldırganın ilk saldırıdan sonra kameralar sayesinde tespit edildiği ve adresinin belirlenerek takibe alındığını açıklaması da neden ikinci saldırı önlenemedi tartışmalarını getirdi. Şimdi saldırıların örgüt işi mi yoksa şahsi bir saldırı mı olduğu konusunda kesin kararın verilebilmesi için delil toplama çalışmaları yapılıyor.

Kopenhag'da dün İsveçli karikatürist Lars Vilks tarafından organize edilen ifade özgürlüğüyle ilgili toplantı ve sinagoga düzenlenen saldırılarda 2 kişi hayatını kaybetmiş, 5 polis yaralanmıştı. Danimarka polisi, saldırıların zanlısının vurularak öldürüldüğünü açıklamıştı.