Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın Österbro semtinde İsveç'li karikatürist Lars Viks'in de katıldığı 'İslamizm ve İfade Özgürlüğü' konulu konferansın yapıldığı Krudttönnan isimli mekana maskeli 2 saldırgan tarafından dışarıdan ateş edildi. Saldırıda 3 polis yaralandı, salonda bulunan bir kişi hayatını kaybetti.

Konferansa Fransa büyükelçisinin de katıldığını bildiren polis, gerek büyükelçinin gerekse İsveçli Karikatürist Lars Viks'in saldırıdan yara almadan kurtulduklarını bildirdi.

Konferansta, Avrupa'da giderek artan Radikalizm ve İfade özgürlüğüne yönelik tehlikelerin ele alındığını bildiren programın yöneticisi İnformation gazetesi redaktörü Niels Ivar Larsen "Silah sesleri duyulur duyulmaz herkes kendini yere attı. Hemen çok ciddi bir olay olduğunu anlamıştık. Sonra bizi en yakın polis karakoluna götürdüler ama bu tür saldırılar bizi durduramaz tartışmalara devam edeceğiz" dedi.



ARACI KADIN SÜRÜCÜ KULLANIYORDU
İki saldırganın bir bayanın kullandığı VW Polo marka AT 25919 plakalı araç ile Jagtvej caddesine doğru kaçtıkları belirtiliyor. Saldırı sırasında olay yeri yakında çocuklarını gezdirmekte olan Savaş Karakaplan "Ben çocukları gezdiriyordum, birden 30-40 el silah sesi duydum. Önce ne olduğunu anlayamadım ama yaralıların yere düştüğünü görünce cep telefonumla kısa da olsa görüntü aldım sonra bizi oradan uzaklaştırdılar. Söz konusu salonda ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar, karikatür krizi gibi konular görüşülüyordu. Çok sıkı güvenlik önlemleri vardı ama polisler sivildi" dedi.



SOĞUK HAVA ODASINA SAKLANDI
Lars Viks komitesinden Helle Merete Brix, Lars Viks'in silah sesleri üzerine soğuk hava odasına saklandığını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Danimarka Başbakanı Helle Thörning Schmidt'i telefonla arayarak "geçmiş olsun" dedi ve Fransız Büyükelçisi Francois Zimeray'ın saldırıdan yara almadan kurtarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hollande Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'yi acilen Kopenhag'a gönderdiğini söyledi.

Görgü tanıkları saldırganların yabancı bir dille haykırdıklarını ancak Dancayı da çok iyi konuştuklarını söylediler. Saldırganların peşine düşün polis, Lars Vilks'i zırhlı araçlarla kaçırırken, ülke çapında saldırganları bulmak için takip başlattı. Olay yerinde inceleme ve saldırganları bulmak için ordunun özel birimleri de devreye sokuldu.