AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Akdeniz'de göçmen trajedilerinin engellenmesi için hem kurtarma çalışmalarını hem de kaçakçılık yapan örgütlerle mücadeleyi güçlendireceklerini belirterek, "AB olarak denizde kurtarılan hiçbir göçmen ya da mülteciyi kendi isteği dışında geriye göndermeyeceğiz" dedi.

BM, göçmen faciasında bilançoyu açıkladı

BM, göçmen faciasında bilançoyu açıkladı

"BU ULUSLARARASI TOPLUMUN SORUMLULUĞU"

Mogherini, BM Güvenlik Konseyi'nde Akdeniz'deki göçmen kaçakçılığı ile mücadele ve mültecilerin kurtarılması konulu toplantıda Konsey üyelerinden destek istedi. Sorunun iki yönü olduğunu, bunlardan birinin göçmen kaçakçılığı yapan örgütlerle mücadele diğeri ise mültecilerin kurtarılması olduğunu ifade eden Mogherini, "Bu büyük sorumluluk sadece AB'nin değil tüm uluslararası toplumun sorumluluğu. Göçmen kaçakçılığı yapan örgütlerin dağıtılması ve Akdeniz'de hayatların kurtarılması için BM Güvenlik Konseyi'nin desteğine ihtiyacımız var" dedi.

KAÇAKÇI GEMİLERİNE EL KONULMASI GEREKİYOR

AB ülkeleri, göçmen kaçakçılığı yapan örgütlerle mücadele için, kaçakçı gemilerinin tespit edilerek kullanılamaz hale getirilmesi ve örgütlerin kaçakçılık yoluyla elde ettikleri gelirlere el konulmasını istiyor. Yasal olarak bunun sağlanabilmesi için Konsey'deki AB üyesi ülkeler İngiltere, Fransa, Litvanya ve İspanya'nın, BM Şartı'nın güç kullanmaya izin veren 7. bölümü altında bir karar tasarısı hazırladığı öğrenildi.


"Avrupa ülkeleri göçmenleri paylaşsın"

GÖÇMEN KAÇAKÇILARIYLA MÜCADELE İÇİN YASA TASARISI

Mogherini, BMGK toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada da, göçmen kaçakçılarıyla mücadele için öngörülen planları içeren BM Güvenlik Konseyi karar tasarısının kısa süre içinde üyelere dağıtılacağını söyledi. Metin üzerinde daha fazla çalışma yapılabileceğini ifade eden Mogherini, gazetecilerin Rusya'nın kaçakçı gemilerinin tahrip edilmesine karşı çıktığı yorumlarının sorulması üzerine, Konsey üyelerinin bu mücadelede kendilerine destek vermelerini beklediklerini kaydetti. Kaçakçılık yapan örgütlerin bazılarının Ortadoğu ve Afrika'da terörizmi de finanse ettiklerini kaydeden Mogherini, "Bu örgütler, çaresiz insanlara umut pazarlıyor" diye konuştu.

Türk gemisi “Tuna-1” bombalandı!

Türk gemisi “Tuna-1” bombalandı!

"GÖÇMENLER GERİ GÖNDERİLMEYECEK"

Mogherini, Avrupa Konseyi olarak can kayıplarını önlemek için Akdeniz'deki görünürlülüklerini ve kurtarma operasyonlarını güçlendirme kararı aldıklarını anlatarak, "AB olarak denizde kurtarılan hiçbir göçmen ya da mülteciyi kendi isteği dışında geriye göndermeyeceğiz. Kurtarılanlara uluslararası hukuk çerçevesinde muamele edilecek" dedi.

Göçmenlerin kendi ülkelerindeki krizler nedeniyle böyle tehlikeli bir yolculuğa çıkmak zorunda kaldıklarını da vurgulayan Mogherini, bu ülkelerdeki krizlerin ve insan hakları ihlallerinin çözümünün göçmen kaçakçılığı ile mücadelede önemli olduğunu dile getirdi. Mogherini, gazetecilerin "Neden önceliği çaresiz insanların kurtarılmasına değil de kaçakçılıkla mücadeleye veriyorsunuz" sorusu üzerine de bu iki konunun elele yürümesi gerektiğini söyledi.

Akdeniz'de haftasonu 6 bin göçmen kurtarıldı

Akdeniz'de haftasonu 6 bin göçmen kurtarıldı