sozcu.com.tr/DIŞ HABERLER

Türk jetleri, önceki gece başlattığı IŞİD'e yönelik sınır ötesi hava operasyonuna, bu sabah saatlerinde Irak'taki PKK kamplarını da ekleyerek hem Suriye hem de Irak'ta ikinci dalga bir operasyon düzenledi.

Düzenlenen operasyonlar, dünyanın gündeminde de geniş bir yer tutuyor. Bir NATO ülkesi olan, Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerini yürüten, Suriye ve Irak'a sınır komşusu olan ve IŞİD tehdidiyle karşı karşıya bulunan Türkiye'nin her tutumu, bölgedeki tüm dengeleri değiştirebilecek nitelikte.



'TÜRKİYE, ABD ÖNDERLİĞİNDEKİ KOALİSYONDA ÖNEMLİ ROL İSTİYOR'

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK kamplarına gece yarısı düzenlediği hava saldırısını "Barış süreci"ni sekteye uğratan en büyük adım olarak niteledi. Haberde, PKK'nın yanı sıra Suriye'de IŞİD hedeflerini bombalayan Türkiye'nin bu tavrı, ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonda önemli bir rol istediği şeklinde yorumlandı.

'TÜRKİYE ATEŞKESİ BİTİRDİ'

Amerikan haber ajansı Associated Press (AP) ise, Türkiye'nin hava operasyonunun 2013'ten beri yürütülen 'Barış süreci"nden bu yana yapılan ilk saldırı olduğuna dikkat çekildi. Konuyla ilgili olarak örgütten AP'ye yapılan açıklamada, "Türkiye ateşkesi bitirdi" denilerek 2013'ten bu yana devam eden barış sürecinin sona erdiği belirtildi.



TÜRKİYE'DEN İKİ SINIR KOMŞUSUNA AYNI ANDA OPERASYON

İki ülkeye birden operasyon düzenleyen Türk Silahlı kuvvetleri (TSK), PKK’nın Kuzey Irak kamplarına bomba yağdırırken aynı saatlerde Suriye’de bulunan IŞİD karargâhlarına da hava operasyonu düzenlendi. Hava operasyonuna eş zamanlı olarak kara birlikleri de obüs toplarla destek verdi.



'IŞİD VE PKK BİRBİRİNE ZIT İKİ ÖRGÜT'

Fransız haber ajansı AFP ise, Türkiye'nin 2 farklı ülkede eş zamanlı operasyon başlattığı IŞİD ve PKK örgütleri arasındaki farkılığa dikkat çekti. Birbirine tamamen zıt düşüncelere sahip olan örgütlere sabahın erken saatlerinde düzenlenen operasyonun, haftabaşında düzenlenen ve 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan Suruç saldırısı sonrası gerçekleştiğinin altı çizildi.

Haberde Türk hükümetinin IŞİD ile işbirliği yaptığı ve Esad'ı devirmek istediği iddialarının gündeme geldiği aktarıldı.

AFP ayrıca, pazar günü yapılacak "Barış Yürüyüşü"ne polisin sert müdahalede bulunulacağını yazdı ve Gazi Mahallesi'ndeki eylemlere dikkat çekti.



'BARIŞ SÜRECİ SONA ERDİ' VURGUSU

Kuzey Irak'ın Kandil bölgesindeki PKK kamplarını bombalayan TSK, üç yıl aradan sonra kampları vurmuş oldu. Operasyonun, PKK ile TSK arasında yapılan ateşkesi bitirdiği vurgusu ise dış basında en çok üzerine vurgu yapılan konu oldu.



F-16'lardan sınır ötesi operasyon!

F-16'lardan sınır ötesi operasyon!