ABD'nin 2016 başkanlık yarışında  Cumhuriyetçi Parti adayları tartışma programında karşı karşıya geldi. Tartışmanın yoğunlaştığı konu, gazinolar kralı olarak bilinen aday Donald Trump'ın "Müslümanları ABD'ye almayalım" önerisi üzerine yoğunlaştı.

Cumhuriyetçi Parti adayları tartışma programına katıldı / Foto: Reuters


Adaylardan eski Florida Valisi Jeb Bush, tartışmada konuşma hakkı alan ilk adaydı ve öncelikle Donald Trump'ın politikalarına saldırdı.

"TRUMP HARİKA BİR ŞAKACI"


Trump'ın "Müslümanları ABD'ye almayalaım" önerisi üzerine, "Bu ciddi bir teklif olamaz, bu öneri özellikle birlikte çalışmamız gereken bir dönemde Arap dünyasını bizden uzaklaştırır" ifadesini kullanan Jeb Bush, "Trump harika bir şakacı ama ancak kaos yaratacak bir aday olabilir" açıklamasını yaptı.

Jeb Bush, Trump'a ağır eleştirilerde bulundu / Foto: Reuters

"HRİSTİYAN MÜLTECİLERE ÖNCELİK VERİLSİN"


Müslümanların ABD'ye alınmaması teklifine karşı Bush, din temelli bir sistem kullanılmasını ve Suriye'den gelecek mülteciler konusunda Müslümanlara karşı Hristiyanlara öncelik verilmesini savundu. Ancak Bush tartışma sırasında bu önerisini yinelemeyerek, konuyla ilgili sorular karşısında sadece "Irak ve Suriye'de IŞİD'i yok edebilirsek mülteci sorunu da çözülmüş olur" demekle yetindi.

Donald Trump, CNN'i eşetirdi / Foto: Reuters

"KÜRTLERİ SİLAHLANDIRALIM"


Bush'un savunduğu bir diğer konu ise, IŞİD'e karşı savaşan Kürt peşmergeleri acilen silahlandırmak oldu. Bush, "Eğer Müslümanları ABD'ye almayı yasaklarsak, IŞİD'e karşı yürütülen savaşta Müslümanlar Amerikalılarla birlikte savaşmak istemeyecektir" dedi.

Foto: Reuters

TRUMP'A TV ŞOVU GÖNDERMESİ


Eski Florida Valisi Jeb Bush, Doanld Trump'ın Eylül ayında yaptığı "Dış politikayla ilgili fikirleri televizyon şovlardan ediniyorum" açıklamasına gönderme yaparak, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e karşı daha güçlü durabileceğimi düşünüyorum çünkü dış politikayla ilgili bilgileri televizyon şovlarından öğrenmiyorum" şeklinde konuştu.

Foto: Reuters

TRUMP'TAN CNN'E SUÇLAMA


Donald Trump, Bush'un başta Putin konusundaki iğneleyici konuşmaları olmak üzere saldırgan tavrına yanıt vermek yerine, tutucu talk show sunucusu Hugh Hewitt de dahil olmak üzere, bütün tartışmacıları reytingler artsın diye adayların kışkırtıcı konuşmalar yapmasına teşvik etmekle suçladı.

Trump, "CNN'in Jeb Bush'un her soruya Trump şöyle, Trump böyle diye başlayarak yanıt vermesine öncülük etmesini çok üzücü buluyorum" dedi.