sozcu.com.tr/DIŞ HABERLER

Dünyanın önde gelen basın kuruluşları, Türkiye 2015 Genel Seçimlerini yakından takip ediyor.



Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, yurt içinde ve dışında toplam 53 milyonu aşkın Türk vatandaşının oy kullandığı seçimlerde AKP'nin 2002'den bu yana ilk defa güç kaybettiğini yazdı.  HDP'nin yüzde 10 barajını aşarak parlamentoda koltuk kazanmasının anayasal değişimleri de beraberinde getireceğinden bahseden AP,  bu durumu AKP için bir kayıp olarak niteledi.

HDP'nin özellikle güneydoğuda daha önce AKP'ye oy vermiş olan Kürtlerden de kaydeğer oy kazanımları elde ettiğinin belirtildiği haberde, AKP'nin Gaziantep ve Şanlıurfa gibi, Suriyeli mültecilerin yoğun olduğu şehirlerde de büyük oranda oy kaybettiği yorumu yapıldı.



İngiliz haber ajansı Reuters, henüz resmi olmayan seçim sonuçlarına göre AKP'nin tek başına iktidar koltuğuna oturamayacağını yazdı. Reuters, Yüzde 95'i sayılan oylar itibariyle yüzde 41,43 oranında oy alan AKP'nin, tek başına iktidara gelebilemek için yeterli oy sayısına sahip olmadığı değerlendirmesinde bulundu.



Fransız uluslararası haber ajansı AFP ise, "Televizyon kanallarına göre, iktidar partisi önde gidiyor ancak parlamentoda çoğunluğu kaybediyor. HDP, yüzde 10 barajını geçiyor" şeklinde yorum yaptı.



İngiliz haber kuruluşu BBC, "Oyların üçte ikisi sayıldı. Türkiye’nin iktidar partisi tahminlere göre meclis çoğunluğunu kaybedebilir" şeklinde değerlendirmede bulundu.



Ölümle tehdit edilen İsveçli gözlemci: Seçimlerde açık hileler var

Ölümle tehdit edilen İsveçli gözlemci: Seçimlerde açık hileler var