Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki Amara Kültür Merkezi önünde 32 kişinin hayatını kaybettiği,  100'ün üzerinde kişinin de yaralandığı saldırıya tepkiler sürüyor.

ABD'DEN YAZILI AÇIKLAMA

Suruç’taki saldırı sonrası Washington açıklama yaptı. Obama Yönetimi, sabah saatlerinden itbaren üzerinde çalışılan yazılı bir açıklamayla saldırıyı güçlü biçimde kınadığını duyurdu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklama şöyle:

“ABD, Suruç’taki çirkin terörist saldırıyı güçlü biçimde kınıyor. Çoğu Kobani’nin yeniden inşa çabalarına yardım etmek için Suruç’a gelmiş olan kurbanların ailelerine başsağlığı dileriz. Ayrıca Türkiye hükümeti ve Türkiye halkı ile dayanışma içinde olduğumuzu ifade eder ve ortak terörizm tehdidine karşı Türkiye ve diğer ortaklarla birlikte çalışma konusundaki sarsılmaz kararlılığımızı bir kez daha vurgularız.”



NATO: TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

NATO ve Avrupa Birliği, Suruç’taki terör saldırısını kınayarak Türkiye’yle dayanışma içinde olduğu mesajı verdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, terörizmin hiçbir gerekçesi olamayacağını belirterek, “Müttefikimiz Türkiye’nin halkı ve hükümetiyle güçlü dayanışma içindeyiz” dedi. Terör eylemi için “iğrenç” ifadesini kullanan Stoltenberg, saldırıyı güçlü şekilde kınayarak hayatını kaybedenlere taziyelerini, yaralılara da acil şifa dileklerini iletti.



AB'DEN SERT TEPKİ

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de terör saldırısının bölgeyi ve yan yana yaşayan toplulukları daha fazla istikrarsızlaştırma amacı taşıdığını vurgulayarak, AB’nin bu çok zor zamanda Türkiye halkı ve hükümetinin yanında olduğunu söyledi. Terörist grupların kendilerini bozguna uğratma konusundaki sarsılmaz uluslararası kararlılığın altını kazma hedefine ulaşamayacağının altını çizen Mogherini, saldırıların şiddet ve yıkımdan kaçan Suriye halkının ve onlara cömertçe yardım etmek için angaje olan Türk halkının acılarına eklendiğini kaydetti. Mogherini, “AB, Türkiye ve diğer tüm bölgesel ve uluslararası ortaklar bu tehdidin üstesinden gelmek için daha yakın çalışacak” dedi.



İNGİLTERE'DEN BAŞSAĞLIĞI

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, yaptığı açıklamada, "Suruç'ta çok sayıda masum insanın ölümüne neden olan korkunç saldırıyı kınıyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı. Ülkesinin her türlü terör eylemini en sert şekilde kınadığını belirten Hammond, "Birleşik Krallık, uluslararası ile yurt içi terörizmden kaynaklanan tehditle mücadelede Türkiyeli ortaklarıyla yakından çalışmaya devam edecektir" dedi.



FRANSA SALDIYI ŞİDDETLE KINADI

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suruç'taki terör saldırısını şiddetle kınadı. Fabius, yaptığı yazılı açıklamada, “Suruç'ta meydana gelen, çok sayıda insanın ölüme ve yaralanmasına yol açan intihar saldırısını şiddetle kınıyorum” ifadesini kullandı. Saldırıda ölenlerin ailelerine başsağlığı dileyen Fabius, Türkiye halkı ve yetkilileri ile dayanışma içinde olduklarını kaydetti. Fransız bakan, “Fransa, terörle mücadele işbirliğimizin bir kez daha önemini gösteren bu saldırı karşısında Türkiye'nin yanındadır” mesajını iletti.



ALMANYA: BU MENFUR EYLEMİ ŞİDDETLE KINIYORUM

AB dışişleri bakanlarının Brüksel'deki toplantısına katılan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Steinmeier, yaptığı yazılı açıklamada, Suruç'taki saldırı haberini aldığında dehşete düştüğünü belirterek "Failin özellikle gençleri hedef almasından ayrıca dehşete düştüm. Bu menfur eylemi şiddetle kınıyorum" ifadesini kullandı. Steinmeier, yaralılara acil şifalar dileyerek saldırının terörle mücadelede gevşeklik gösterilmemesi gerektiğini gösterdiğini vurguladı.



BARZANİ: VAHŞİCE VE İNSANLIK DIŞI

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Başkanlığın internet sitesinde yayınladığı bir açıklamayla saldırıyı lanetledi: "Kürdistan’ın kuzeyinde Şanlıurfa’ya bağlı olan Pirsus (Suruç) ilçesinde meydana gelen bombalı saldırıda onlarca kişinin hayatını kaybettiği haberini aldık. Bu saldırıyı çok sert bir şekilde kınıyoruz. Allah’tan şehit ailelerine sabır ve yaralılara acil şifalar diliyorum. Kuzey’deki kardeşlerimizin acısını paylaşıyoruz. Sivil vatandaşları hedef alan terör eylemleri vahşice ve insanlık dışıdır. Bu eylemler yenilginin göstergesidir. Bu eylemler herkesin teröre karşı iradesini daha da sağlamlaştıracaktır."



ERMENİSTAN'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Şanlıurfa Suruç'ta düzenlenen terör saldırısı nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a başsağlığı mesajı gönderdi. Ermenistan Cumhurbaşkanlığı'nın resmi sitesinde yer alan mesajda Sarkisyan, dün Suruç'ta yaşanan, onlarca kişinin hayatını kaybettiği saldırıdan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Sarkisyan, mesajında, "Terörün herhangi bir türünü şiddetle kınıyoruz. Meydana gelen olayla ilgili başsağlığı dileklerimi kabul edin. Kurbanların yakınlarına güç ve kuvvet, yaralılara ise acil şifalar diliyorum" ifadesini kullandı.



AZERBAYCAN'DAN KINAMA

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi. Aliyev, taziye mesajında saldırıda çok sayıda insanın hayatını kaybetmesi karşısında yaşadığı sarsıntıyı dile getirdi. Aliyev, mesajında "Aziz gardaşım. Bu facia nedeniyle kederinizi paylaşıyor, size, hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına, tüm Türkiye halkına kendim ve Azerbaycan halkı adından taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyorum" ifadesini kullandı.



BAN KI-MOON'DAN LANET VE BAŞSAĞLIĞI MESAJI

BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınları ile Türkiye halkı ve hükümetine taziyelerini sunan Genel Sekreter Ban Ki-moon, saldırının faillerinin bir an önce yakalanarak yargı önüne çıkarılmasını umduğunu belirtti. Ban, saldırıyı kınayarak "Hiçbir gerekçe ve sorun, sivilleri hedef almayı haklı gösteremez" ifadesini kullandı.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki patlama dünya basınında

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki patlama dünya basınında