ABD merkezli Vice News haber sitesi için çalışan Iraklı tercüman Muhammed İsmail Resul'ün serbest bırakılması amacıyla 70'i aşkın yazar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulundu. Aralarında Hanif Kureyşi, Elif Şafak, Monica Ali ve Ali Smith gibi isimlerin de bulunduğu yazarlar, Dünya Yazarlar Birliği PEN International ve İngiliz Yazarlar Birliği English PEN'le birlikte Erdoğan'a hitaben bir açık mektup kaleme aldı.

Mektupta, Türkiye'de ifade özgürlüğüne yönelik mevcut baskılardan büyük kaygı duyulduğu ifade edilirken, özellikle Vice News gazetecilerinin gördüğü muamele konusundaki endişeler dile getirildi.



GAZETECİLER SERBEST BIRAKILDI, TERCÜMAN HALA TUTUKLU

Vice News için çalışan İngiliz gazeteciler Jake Hanrahan, Philip Pendlebury ve Iraklı tercümanları Muhammed İsmail Resul 27 Ağustos tarihinde Diyarbakır'da gözaltına alınmışlardı. Ardından üç gazeteci, 31 Ağustos'ta Nöbetçi Diyarbakır Sulh Ceza Hakimliği tarafından "silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" iddiasıyla tutuklanmıştı. Jake Hanrahan ve Philip Pendlebury bundan üç gün sonra serbest bırakıldı; hafta sonunda da İngiltere'ye sınırdışı edildi. Ancak tercüman Muhammed İsmail Resul hala tutuklu.

Vice News muhabirleri sınır dışı edildi

Vice News muhabirleri sınır dışı edildi

"TÜRKİYE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE SAYGI GÖSTERMEK ZORUNDA"

Yazarların kaleme aldığı açık mektupta, "Türkiye'de tansiyonun giderek arttığı bir dönemden geçildiğinin farkındayız. Ancak özellikle bu gibi zamanlarda, hem yerel hem de uluslararası gazetecilerin tacize uğramaksızın küresel meseleleri haberleştirmelerine izin verilmesi daha da büyük önem taşıyor. Avrupa Konseyi'nin üyesi olan Türkiye, gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gerekse Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi'ne taraf devletlerden biridir. Bu nedenle ifade özgürlüğüne saygı göstermek ve gazetecilerin tehdit ya da engelle karşılaşmaksızın özgürce bilgi toplayabilmesini garantilemek zorundadır." ifadeleri yer aldı.



"MEDYAYA KARŞI TERÖRLE MÜCADELE YASASI KAYGI UNSURU"

Mektupta, Türkiye'nin medyaya karşı düzenli olarak terörle mücadele yasasına başvurduğuna da dikkat çekilirken, bunun PEN için uzun süredir bir kaygı unsuru olduğu da ifade edildi. Mektup, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türkiye'de medya mensuplarının özgürce çalışabilmesini sağlaması ve sadece ifade özgürlüğü haklarını barışçıl bir şekilde kullanan tüm gazetecilerin serbest bırakılması çağrısıyla son buldu.

PEN ayrıca dünya genelindeki tüm üyelerini Muhammed İsmail Resul hakkındaki kaygılarını dile getirmeye davet etti.

New York Times: “Yabancı gazeteciler ateş altında”

New York Times: “Yabancı gazeteciler ateş altında”