ABD’nin Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar ile birlikte planladığı Suriyeli militanları eğitip donatma programında sorunlar çıkmaya devam ediyor. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, program kapsamında 3 Temmuz itibariyle yalnızca 60 Suriyeli militanın eğitime alınabildiğini söyledi. Programın hedefiyse 3 yılda 15 bin kişilik bir ordu oluşturmak.



Reuters’ın haberine göre Carter, militan sayısındaki azlığa gerekçe olarak ABD’nin seçilecek kişileri “titizlikle” incelemesini gösterdi. Carter, “Daha fazla kişiyi eğitime alabilmek için eğit-donat programımızın güvenlik incelemesi sürecini kolaylaştırma yolları arıyoruz. Aynı zamanda müfredatımızı düzeltiyoruz, ılımlı muhalefete erişimimizi genişletiyoruz ve ilk eğitim sınıfından öğrendiğimiz dersleri programa dahil ediyoruz” ifadesini kullandı.

Erdoğan, Joe Biden ile görüştü

Erdoğan, Joe Biden ile görüştü

IŞİD'LE SAVAŞMAYI KABUL EDECEK KİŞİLER ARANIYOR

Mayıs’ta Ürdün’de, daha sonra da Türkiye’de başlatılan eğit-donat programı yılda en az 5 bin militanı eğitmeyi planlıyor. ABD'li yetkililer seçilecek kişilerle ilgili iki kriter belirlemişti: Eğitilecek kişilerin tehlikeli gruplarla ilişkisi olmayacak ve IŞİD’le savaşmayı kabul edecek.

Associated Press, 30 Haziran’da programdakilerin sayısının 100’ü bulmadığını duyurmuştu.

Suriyeli muhalifler: Türk subaylardan eğitim aldık

Suriyeli muhalifler: Türk subaylardan eğitim aldık