Fotoğraflar: Reuters


Ali GÜLEN /FRANKFURT - Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Merkel'in görüşmesi ve ikilinin 'altın varaklı koltuklarda' oturması damga vurdu.

Ak Saray'a gitmek yerine Türkiye ziyaretini İstanbul'da gerçekleştiren Merkel, Osmanlı’nın çöküş döneminde borçla yapılan Yıldız Sarayı'ndaki Mabeyn Köşkü’nde ağırlandı. Avrupa basını Erdoğan için, "Sultan, Merkel’i huzuruna kabul etti" ve "Altın tahtta karşılama" yorumlarında bulundu.



Bütün gazeteler, televizyonlar ve sosyal medya ikilinin altın varaklı koltuklarda çekilen fotoğraflarını kullandı.

Avrupa’nın en büyük yayın organları, "Şatafat ve şaşaa, altın koltuklar, boğazdaki lüks saray, otoriter Erdoğan, Merkel’in AKP’ye seçim öncesi desteği ve Türkiye’nin bu ziyaretle düşürüldüğü durum" ile ilgili yazılar kaleme aldı.



ERDOĞAN, KADDAFİ'NİN AYNISI

Alman Die Welt gazetesi, "Osmanlı rüyası bitti, Suriye’de tampon bölge isteyen Erdoğan’ın ülkesi Avrupa’nın tamponu oldu" başlığını kullandı. Gazete, "Merkel’in, hiç de açık olmayan vize kolaylığı ve AB için yeni başlık açılması vaadleri sizi yanıltmasın, o asıl amacına Türkiye’ye sınırları koruma görevi vererek ulaştı" alt başlığını yazdıktan sonra, Türkiye’nin Osmanlı hayallerinin, ABD ve Rusya’nın Suriye’ye verdiği destekle tamamen bittiğini yazdı.

Die Welt ayrıca, "Erdoğan’a verilen sınır koruma görevi, Bir dönemler Kaddafi’nin Avrupa için oynadığı rolün aynısı. Erdoğan‘ın artık sadece Avrupa’nın kendi otoriter yönetimine karşı daha fazla ses çıkarmayacağını ummaktan başka yapacağı şey de yok" dedi.



NOBEL, ERDOĞAN İÇİN HİÇ DE İYİ BİR FİKİR DEĞİL

Gazete, Suriye’deki rejimi devirmek için her şeyi yapan ve sonunda Osmanlı hayalleri kötü biten Türkiye’nin şimdi tüm komşuları ve büyük güçlerle kavgalı hale geldiğini belirterek, Merkel’in Nobel’e aday gösterilmesinin tartışıldığı bir ortamda, Erdoğan’ın 2,5 milyon göçmene rağmen neden bunu haketmediği konusunu, "Türkiye’nin politikalarının sonucu: Tüm komşularla ve büyük güçlerle kavga. İçte tamamen bölünme. İşte tüm bunlar yüzünden Nobel Barış Ödülü, Erdoğan için hiç de iyi bir fikir olmazdı" diye yorumladı.

Ülkede kontrolü kaybetti, yine de altın koltukta oturuyor

Ülkede kontrolü kaybetti, yine de altın koltukta oturuyor


İSTANBUL'DA ŞAŞAA EKSİK OLMADI

Alman Der Tagesspiegel gazetesi, Merkel’in Erdoğan’ın 'tartışmalı sarayına' gitmemesinin bir şey değiştirmediğini, İstanbul’da da şaşaanın eksik olmadığını yazdı. Tagesspiegel, "Erdoğan, Merkel’i Boğaz'daki muhteşem mekanında karşıladı. İkilinin altın koltuklarda otururkenki pozlarını kameralara yansıdı. Merkel, altın koltuklarda hiç de mutlu görünmüyordu" ifadelerine yer verdi. Gazete, "En azından Merkel, bu durumu kurtarmak için Erdoğan’ı övmedi ve doğrudan göçmen krizi konusuna girdi" diye de ekledi.



ALTIN KOLTUKTA GÖÇMEN KRİZİNİ KONUŞTULAR

İsviçre’de yayınlanan Tagesanzeiger gazetesi ise, "altın varaklı koltukları" manşetine taşıdı. Gazete, "Altından koltuklarda ağırlanan Merkel, Erdoğan’ın Boğaz'daki şaşaalı köşkünde göçmen krizini birlikte nasıl çözebileceklerini tartıştı" şeklinde bir yazı kaleme aldı.

Angela Merkel, Dolmabahçe'de Atatürk'ü sordu

Angela Merkel, Dolmabahçe'de Atatürk'ü sordu


AVRUPA KİRLİ PAZARLIK MI YAPIYOR?

Almanya'nın ünlü siyaset dergisi Der Spiegel gazetesi, altın varaklı koltuktaki fotoğrafı ve fonda altın gibi parlayan odanın fotoğraflarını kullanarak Merkel’in İstanbul ziyaretinin tartışmalı olduğunu vurguladı. Der Spiegel, "Şansölye Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan göçmen krizi için yardım istedi. Erdoğan daha fazla para talep etti. Avrupa acaba kirli bir pazarlık mı yapıyor?" diye sordu.



MERKEL DAHA ÖNCE YAPMADIĞINI YAPTI

"Sen bana yardım et, ben de sana yardım edeyim" diyerek Merkel’in ziyaretini manşete taşıyan Der Spiegel, sadece 5 Eylül ile 15 Ekim arasında Almanya’ya 409 bin göçmenin gelmesi yüzünden Merkel’in iki yıl önce hiç kimsenin tahmin bile edemeyeceği bir şeyi yapıp Erdoğan ve çevresinden bir şey talep ettiğini belirti.



Merkel'den destek sözü!

Merkel'den destek sözü!


MERKEL VE ERDOĞAN ŞAŞAALI KOLTUKTA

Berlin’de yayınlanan Taz gazetesi Merkel ve Erdoğan görüşmesi için, "Türkiye’yle göçmen krizi-vize kolaylığı takası" başlığını kullandı. Taz, "Türkiye vize kolaylığı karşısında, göçmenleri geri alacak. Merkel ve Erdoğan, şaşaalı altın koltukta ve Yıldız Sarayı’nın parıltılı ortamında" dedi.

SULTAN, MERKEL’İ HUZURUNA KABUL ETTİ

Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Kurier, "Ve Sultan, Merkel’i huzura kabul etti“ başlığını kullandı. Kurier haberinde, "Merkel için, göçmen krizinin çözümünün bedeli, otokrat başkanın imajını parlatmak oldu. Merkel, Erdoğan’dan krizin çözümü için ricacı olmak zorunda kaldı" derken, bu ziyaretin 1 Kasım seçimleri öncesi yanlış olduğunu, muhalefetle görüşülmemesinin de olumsuz etki yarattığını yazdı. Haberin fotoğrafında yine altın koltuklar kullanıldı.



MERKEL’DEN ERDOĞAN’A SEÇİM HEDİYESİ

Alman sosyal demokratların yayın organı olan Junge Welt ise, altın koltukları manşetine taşıdı. "Koltuklar altından… Merkel ve Erdoğan Pazar günü Yıldız Sarayı‘nda bu pozu verdi" diyen Junge Welt, Merkel’in ziyaretinin zamanlamasının çok yanlış olduğunu belirterek, "Bu görüşme, Erdoğan’ın partisi AKP’ye seçim hediyesidir. Merkel’in en azından ana muhalefet partisi lideri ile görüşmemesi sert eleştiriler aldı" sözlerini kullandı.

Güney Kıbrıs'tan Türkiye'nin AB üyeliğine veto

Güney Kıbrıs'tan Türkiye'nin AB üyeliğine veto