Foto: Reuters

Independet gazetesinden Owen Matthews imzalı analiz haberinde, Türk-Kürt çatışmasının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi hırsları yüzünden alevlendiği görüşü savunuluyor.


"ERDOĞAN, SALDIRIYI KÜRTLERİN İTİBARINI ZEDELEMEK İÇİN KULLANACAK"

Türkiye'deki siyasi konular ve yaşanan olaylar hakkındaki yorumlarıyla tanınan Matthews, 95 kişinin hayatını kaybettiği ve 200'den fazla kişinin yaralandığı saldırıyı,
"Ankara'da kalabalığı kasıp kavuran bomba saldırısıyla ilgili iki şey kesin. Birincisi bu trajedi Türkiye'deki 14 milyon Kürt ile Türk çoğunluk arasındaki çatışmayı alevlendirecek. İkincisi ise Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin güçlü ve İslam eğilimli cumhurbaşkanı olarak bu saldırıyı Kürt yanlısı muhalefetin itibarını zedelemek için kullanacak." ifadeleriyele aktardı.

Foto: Reuters


"ŞİDDET OLAYLARI HDP'NİN SEÇİM BAŞARISININ ARDINDAN BAŞLADI"

HDP'nin ılımlı bir Kürt partisi olduğunu vurgulayan Matthews, son dönemde yaşanan yoğun şiddet olaylarının, partinin Haziran'daki seçimlerde tarihte ilk kez mecliste 80 koltuk kazanmasının ardından başladığını belirtiyor. "Kürtler için bir zafer anı olması gerekiyordu. Kürtler 1984'ten bu yana Türkiye devletine karşı ayrılıkçı bir savaş sürdürmüştü ve bu savaşta 40 binden fazla insan hayatını kaybetmişti. Bu zafer onlara kültürel haklarıyla ilgili sorunlarını şiddet yoluyla değil mecliste çözme imkanı veriyordu." denilen haberde, "Ancak, uzlaşma olmadı ve HDP'nin başarısı her iki taraftaki radikallerin barış sürecini raydan çıkarması ve 2011'den beri askıda olan çatışmayı alevlendirmesiyle sonuçlandı" ifadeleri yer alıyor.

Independent:

Independent: "Türkiye Suriye'de kaybetti"

 "YÜZLERCE ASKER, POLİS, PKK'LI VE SİVİL ÖLDÜ"

"PKK savaşçıları Türk askeri konvoylarına saldırılar düzenledi ve son 3 ayda 120'den fazla asker ve polis öldürdü." diyen Matthews, Türk güvenlik güçlerinin de binlerce Kürt aktivisti gözaltına aldığını, polisin verilerine göre 350'den fazla Kürt militanın öldürüldüğünü aktarıyor. PKK'nın yanıt olarak Güneydoğu'da yaklaşık 20 il ve ilçeyi işgal ettiği yorumu yapılan haberde "Silahlı gerillalar barikatlar kurdukları sokaklarda devriye gezmeye başladı." deniliyor.

"ERDOĞAN BİLEREK ŞİDDETİ ARTIRMAKLA SUÇLANIYOR"

Muhalefetteki siyasilerin de Erdoğan'ı, bilerek şiddeti artırmakla ve HDP'ye itibar kaybettirmekle suçladığını aktaran Matthews, "Yeni seçimlerin 1 Kasım'da yapılması bekleniyor. Eğer yeni seçimlerde HDP yüzde 10 barajın altında kalırsa, Erdoğan'ın partisi yaklaşık 10 yıldır elde ettiği çoğunluğu geri kazanacak. HDP'nin yükselişi yüzünden cumhurbaşkanı hükümeti kuramamış, kendisine daha fazla güç sağlayacak anayasa değişikliğini geri çekmek zorunda kalmıştı." diyor.

Foto: Reuters


"AKP'LİLERİN ÖNDERLİĞİNDE GAZETEYE SALDIRI OLDU"

Haberde, son aylarda Kürt yanlısı gösterilerin sıklıkla hedef alındığı hatırlatılarak, "Komplo teorisine inanan Türkler güvenlik birimlerine dahil uluslararası etkilerden radikal ve barış karşıtı Kürt muhaliflere kadar çeşitli grupları suçluyor. Ancak şüphe götürmeyen bir husus varsa, o da Erdoğan ve destekçileri HDP'nin itibarını lekelemek için uluslararası destek arıyor. Geçen ay Kürt militanların 30 askeri öldürmesinin ardından AKP milletvekili Abdurrahim Boynukalın'ın liderlik ettiği bir grup İstanbul'daki hükümet karşıtı gazete Hürriyet'in ofisine saldırmış, içerideki 'hain' gazetecileri öldürmekle tehdit etmişti." bilgileri veriliyor.

"ERDOĞAN HDP'YE TERÖRİST ÖNERMESİ YAPMAYA DEVAM EDECEK"

Owen Matthews imzalı haber, "Her ne kadar dün hedef alınanlar ve mağdur olanlar Kürtler olsa da, Erdoğan HDP'ye verilen oyların terörizme verilen oylar olduğu önermesine devam edecek. Cumhurbaşkanı şiddetin bu son aşamasını başlatan kişi olmayabilir. Ancak gerilimi azaltmak için de çok az şey yapmış, teröre karşı sert bir retorik kullanmıştı. Erdoğan tek başına Güneydoğu'ya barış ve Türkiye'ye güvenlik getirmeyi vaadediyor. Ancak gerçek şu ki siyasi hırsları barışın eşiğindeki Türk-Kürt çatışmasınının yeniden alevlenmesine neden oldu." yorumlarıyla son buluyor.

BBC

Erdoğan'ın Obama'ya seslendiği konuşma olay oldu

Erdoğan'ın Obama'ya seslendiği konuşma olay oldu