Fransa'da gerçekleştirilen bölgesel seçimlerin ilk turu aşırı sağın zaferiyle tamamlandı. Ülkedeki bölge sayısının 22'den yasal düzenlemeyle 13'e düşürülmesinden sonra gerçekleştirilen ilk seçimlerde aşırı sağ parti Ulusal Cephe (FN), oyların yüzde 29,50'sini alarak sandıktan ilk sırada çıktı.

Foto: Reuters


13 bölgenin yönetimi için yapılan seçimlerin ilk turunda, sandık çıkış anketleri aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin (FN) en az 6 bölgede birinci parti olduğunu gösteriyor. Oyların yakşalık %30'unu alan Ulusal Cephe'yi, eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy liderliğindeki merkez sağ izliyor. Sandık çıkış anketlerine göre merkez sağın oy oranı %27. İktidardaki Sosyalist Parti'nin ise oyların %22.7'sini alarak seçimlerden üçüncü parti olarak çıkması bekleniyor.

Foto: Reuters


Saldırıların ardından ilan edilen olağanüstü hal ortamında gidilen seçimlerin ikinci turu 13 Aralık'ta yapılacak. İlk sonuçların gelmeye başlamasının ardından, Sosyalist Parti en az iki bölgede seçimlerin ikinci turuna katılmayacaklarını açıkladı. 13 Kasım Paris saldırısının gölgesinde geçen seçim kampanyasında göçmen karşıtı söylemlerin arttığı gözlemlenmişti.

Fotyo: Reuters


Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in kuzeyde Calais, yeğeni Marion Marechal Le Pen'in ise güneyde Alpes-Cote d'Azur bölgesinde oyların %40'ına yakınını almaları bekleniyor. Marine le Pen "fevkalade" olarak nitelediği sonucun "Ulusal Cephe'nin tartışmasız Fransa'nın birinci partisi olduğunu gösterdiğini" belirtti.

Foto: Reuters


Yerel seçimler, Le Pen için 2017'deki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ivme yaratma şansı olarak da görülüyordu. Geçmiş yıllarda merkez sağ ile Sosyalistler, Ulusal Cephe'yi saf dışı bırakmak için iş birliği yapıyordu. Ancak bu kez Sarkozy ikinci turda taktiksel ittifaka gitmeyeceklerini açıkladı. Fransa'da bölgesel yönetimlerin özellikle ulaşım, eğitim ve ekonomi politikaları üzerinde geniş yetkileri bulunuyor.

BBC