sozcu.com.tr/DIŞ HABERLER

Fransa'nın güneydoğusunda Grenoble şehri yakınlarında bir gaz fabrikasına yapılan terörist saldırıda 1 kişinin 'kafasının kesilerek' öldürüldüğü ve birçok kişinin de yaralandığı bildirdildi. Olayın ardından yakalanan zanlılarından birinin 2006'da sorgulandığı ortaya çıktı.



İntihar saldırısı olduğu iddia edilen patlamanın AIR PRODUCT isimli ABD'li bir gaz  fabrikasına giren bir araç ile yapıldığı, aracın fabrikanın içindeki gaz dolu tüpleri patlattığı bildirildi.

Görgü tanıklarının ifadelerine göre saldırı, fabrikaya girmeye çalışan bir aracın içindeki malzemelerin yerel saatle 10.00 sıralarında patlaması sonucu meydana geldi, daha sonra bölgede küçük patlamalar oldu.



Saldırının ardından olay yerine gelen polis fabrikanın girişinde, başı kesilmiş bir kişinin cansız bedenini buldu. Kesilen başın, Arapça yazılı bir İslami terör örgütün bayrağına sarılı halde fabrikanın girişine bırakıldığı bildirildi. Bayrağın Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne ait olduğu düşünülüyor.



Saldırı, Lyon'un güneydoğusunda bulunan St. Quentin-Fallavier kentinde gerçekleştirildi.

SALDIRGANIN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ

Saldırganın yakalandığını ve kimliğinin tespit edildiğini bildiren Hollande, hayatını kaybeden kişinin olay yerinde başı kesilmiş halde bulunduğunu belirtti.

Hollande, İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve'un bölgede olduğunu, konuyla ilgili adli soruşturma başlatıldığını kaydetti.

Polis yetkilileri, ilk belirlemelere göre olay sonucu bir kişinin öldüğünü, iki kişinin yaralandığını bildirmişti.

Yetkililer saldırıyla ilgili 30 yaşında bir şüphelinin göz altına alındığını, saldırganların iki kişi olabileceğini kaydetmişti.



GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTTIRILIYOR

Fransa'nın doğusunda Avrupa'nın önemli sanayi bölgelerinden birindeki doğal gaz fabrikasının bulunduğu alana çok sayıda polis ve itfaiye görevlisi ulaşırken, Başbakan Manuel Valls de, saldırıya ilişkin Rhone-Alpes bölgesinde güvenlik tedbirlerinin arttırılması ve "teyakkuz" haline geçilmesi emrini vermişti.



HOLLANDE: SALDIRI TERÖR KAYNAKLI

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Fransa'nın Lyon şehri yakınlarındaki Saint-Quentin-Fallavier kentinde doğal gaz fabrikasına düzenlenen saldırının terör saldırısı olduğunu söyledi.

Yunanistan'la ilgili Eurogroup toplantısı için Brüksel'de bulunan Hollande, saldırı konusunda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Saldırı terör kaynaklı" dedi.

Eurogroup toplantısından, saldırı nedeniyle erken ayrılacağını ifade eden Hollande, öğleden sonra da Elysee Sarayı'nda "Savunma Konseyi'ni acil toplayacağını" duyurdu.

Hollande, olayla ilgili detaylı açıklamayı konuyla ilgili savcının yapacağını da söyledi.



CAZENEUVE: ŞÜPHELİNİN IŞİD BAĞLANTISI ARAŞTIRILIYOR

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, fabrika saldırısında yakalanan şüphelinin Yassine Salhi olduğunu değerlendirdiklerini, Salhi'nin suç kaydı bulunmadığını ancak radikalleşebileceği gerekçesiyle bir dönem güvenlik birimlerince izlemeye alındığını bildirdi.

Cazeneuve, Fransa'nın Lyon şehri yakınlarındaki Saint-Quentin-Fallavier kentinde bir doğal gaz fabrikasına düzenlenen saldırıyla ilgili olay yerinde basın açıklaması yaptı.

Bakan Cazeneuve, yakalanan 35 yaşındaki şüphelinin Lyon bölgesinde ikamet ettiğini ifade ederek, saldırının terör saldırısı olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Cazeneuve, "Fransız vatandaşı olan saldırı şüphelisinin Yassine Salhi olduğunu değerlendiriyoruz. Şüphelinin suç kaydı yok, terör listesinde bulunmuyor ancak 2006-2008 yılları arasında radikalleşebileceği gerekçesiyle izlemeye alınmış. İzleme 2008 yılından sonra devam etmemiş" ifadelerini kullandı.

Saldırganın IŞİD'le bağlantısı olup olmadığı yönündeki bir soruya da Cazeneuve, "Soruşturma devam ediyor. Saldırganın IŞİD'le bağlantısı olup olmadığını bilmiyoruz" yanıtını verdi.



BAŞBAKAN GÜNEY AMERİKA ZİYARETİNİ YARIDA KESTİ

Fransa Başbakanı Manuel Valls, saldırı nedeniyle Güney Amerika ülkelerine yaptığı geziyi yarıda kesme kararı aldı.

Muhalefet partileri temsilcileri ise saldırıyla ilgili açıklamalarında, terör tehdidine karşı hükümetin daha katı ve kararlı bir tutum içine girmesini istedi.

Kolombiya'nın başkenti Bogota'daki Fransa Büyükelçiliği binasında basın toplantısı düzenleyen Valls, öğle saatlerinde Elysee Sarayı'nda yapılacak Savunma Konseyi toplantısına tele konferans yöntemi ile katılacağını ve toplantının ardından programını iptal edip Fransa'ya döneceğini açıkladı.

Valls, "Son saldırının Fransa'ya yönelik terör tehdidinin hala geçerli olduğunu gösterdiğini" söyledi.

Olay yerinde bir kişinin başının kesildiğini doğrulayan Cazeneuve, kesik başın üzerine Arapça yazılar yazıldığını söyledi.

Cazeneuve, saldırıda ölen ve yararlananların kimlik tespitinin ise devam ettiğini bildirdi.



Fransa Ocak ayında Paris'te Charlie Hebdo dergisine ve bir Yahudi marketine gerçekleştirilen terörist saldırılar sonrası güvenlik alarmını en üst düzey seviyeye çıkarmıştı. Ocak ayındaki trajik saldırılarda, 3 saldırgan da dahil 20 kişi hayatını kaybetmişti.

Dünya basını, fabrika saldırısının Paris saldırılarından 6 ay sonra gerçekleştiğine dikkat çekiyor.