Marsilya Başsavcısı Brice Robin, Fransa'nın güneyinde düşen Lufthansa'ya ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağını düşüş anında kullanan 28 yaşındaki yardımcı pilot Andreas Lubitz'in "uçağı bilinçli olarak alçalttığını" bildirdi.



Robin, önceki gün düşen uçağın bulunan karakutusundaki kokpit kayıtlarına ilişkin Marsilya Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Olaydan önceki son 30 dakikaya ait kokpit kayıtlarına ulaşabildiklerini ifade eden Robin, kayıtların ilk 20 dakikasındaki konuşmaların normal konuşmalar olduğunu söyledi.



YARDIMCI PİLOT, ESAS PİLOTA KOKPİTİN KAPISINI AÇMAMIŞ

Kayıtların 20. dakikasından sonra kaptan pilotun kokpiti terk ettiğinin anlaşıldığını ifade eden Robin, daha sonra uçağı kullanmaya devam eden 28 yaşındaki yardımcı pilot Andreas Lubitz'in "uçağı bilinçli olarak alçalttığını" bildirdi.



Yardımcı pilotun, dışarıda kalan kaptan pilota kokpitin kapısını açmadığını belirten Başsavcı Robin, "Yardımcı pilotun, kaptan pilota kapıyı bilerek açmadığı anlaşılıyor" ifadesini kullandı.

Robin, "Yardımcı pilotun nefes alışverişi normal. Tek bir kelime bile kullanmıyor" dedi.



"TERÖRİST SALDIRI KANITI YOK"

Yardımcı pilotun uçağı bilinçli olarak düşürdüğü izlenimine sahip olduklarını söyleyen Robin, "Uçağının bir terörist saldırı sonucu düştüğüne dair herhangi bir veri yok" diye konuştu.
"SON DAKİKALARDA ÇIĞLIKLAR DUYULUYOR"

Yardımcı pilotun sadece 630 saat uçuş deneyimi olduğunu ve kontrol kulesiyle son ana kadar herhangi bir irtibat kurmadığını da belirten Robin, "Çarpışmadan önceki son dakikalarda çığlıklar duyuluyor" dedi.



Almanya hükümeti de, düşen uçakla ilgili Marsilya savcısının yaptığı açıklamayı mantıklı bulduğunu bildirdi.

Robin, uçağın ikinci karakutusunun ise henüz bulunmadığını bildirdi.

İspanya'nın Barselona kentinden önceki gün Almanya'nın Düsseldorf kentine gitmek için havalanan ve Fransa'nın güneyindeki İtalya sınırına yakın Seyne-les-Alpes kasabası yakınlarında düşen Alman Lufthansa Havayolları'na ait Germanwings havayolu şirketinin Airbus A320 tipi uçağı 6 mürettebat ve pek çok farklı ülkeden 144 yolcu taşıyordu.

Karakutudan ilk veriler çıktı

Karakutudan ilk veriler çıktı