Belçika'nın başkenti Brüksel'de Akdeniz'de yaşanan mülteci krizini masaya yatıran AB üyesi ülkelerin hükümet ve devlet başkanları, İtalya ve Yunanistan'a ulaşan binlerce göçmenin 28 AB ülkesine dağıtılması konusunda mutabakata vardı. Avrupa Komisyonu Başkanı ve Polonya eski Başbakanı Donald Tusk, 40 bin göçmenin iki yıl içinde AB ülkelerine dağıtılacağını açıkladı.



ZORUNLU KOTA KABUL EDİLMEDİ

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'in getirdiği "ülkelerin kabul edeceği göçmen sayısına zorunlu kota" kabul edilmezken, Tusk, içişleri bakanlarının takvimi Temmuz ayı sonuna kadar karar bağlayacağını da sözlerine ekledi. BBC'den Damian Grammaticas, karadan binlerce göçmen alan Macaristan ve AB'nin en yoksul ülkelerinden biri olan Bulgaristan'a muafiyet tanındığını aktardı.

'Göçmenlerin Avrupa'ya yerleşmesine karşıyız'

'Göçmenlerin Avrupa'ya yerleşmesine karşıyız'

LİDERLER ARASINDA DERİN AYRILIKLAR YAŞANDI

AB dışındaki 20 bin göçmenin de üye ülkelere yerleştirilmesi kabul edildi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin son rakamlarına göre; bu yıl Yunanistan'a 63 bin, İtalya'ya ise 62 bin göçmen ulaştı. Gece yarısı görüşmelerinde AB liderleri arasında mültecilere ilişkin ortak politika konusunda derin görüş ayrılıkları yaşandı.

RENZİ'DEN ÇOK SERT ÇIKIŞ

Zirvede İtalya Başbakanı Matteo Renzi, “Eğer 40 bin kişi konusunda anlaşamıyorsanız kendinizi Avrupalı olarak nitelemeye hakkınız yok. Eğer sizin Avrupa idealiniz buysa kendinize saklayın. Ya ortada bir dayanışma vardır ya da vaktimizi boşuna harcamayın” diyerek tepki gösterdi.

Hangi Avrupa ülkesi kaç Suriyeli kabul etti?

Hangi Avrupa ülkesi kaç Suriyeli kabul etti?

Öte yandan AB Komisyonunun, Yunanistan ve İtalya'ya ulaşan 40 bin civarındaki göçmenin diğer AB üyelerine kademeli olarak iki yıl içerinde yerleştirilmesi önerisi üyeler arasında tartışmaların artmasına neden oldu. Basına sızan bilgiye göre İspanya, sığınmacılara mülteci statüsü vermek yerine onları kendi ülkelerine geri gönderecek mekanizmalar üzerinde çalışılmasını önerdi.



ÖLENLERİN SAYISI 2 BİNİ AŞTI

Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken Akdeniz'de hayatını kaybeden göçmenlerin sayısının 2 bini geçmesi nedeniyle AB'nin göçmen politikası son aylarda yoğun şekilde eleştiriliyor. Acil yardım konusunda uzlaşan AB üyeleri Yunanistan ve İtalya'ya ulaşan göçmenlerin diğer üye ülkelere kabul edilmesi konusunda görüş ayrılığı yaşıyor.

Umuda yolculuk 3 binden fazla can aldı

Umuda yolculuk 3 binden fazla can aldı