Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülkenin maliye bakanları, IŞİD'in mali kaynaklarını kesmek için yeni bir tasarı kabul etti. Tasarının orijinali, 1999'da El Kaide'ye yönelik kabul edilmişti.  

FOTO:Reuters/Arşiv 15 ülkenin maliye bakanı ortak metin üzerinde anlaştı


ABD ve Rusya tarafından hazırlanan tasarıda ülkeler, petrol ve tarihi eser kaçakçılığı başta olmak üzere, IŞİD'in finansal kaynaklarını bütünüyle kesmek için daha etkin ve kararlı davranmaya çağırılıyor. Buna göre, IŞİD ve bağlantılı grupları destekleyen grup ya da kuruluşlar BM yaptırımları ile yüz yüze kalacak. Karara uymayan kişi, grup yada kuruluşlara mal varlıklarının dondurulması, seyahat yasağı ya da silah ambargosu gibi yaptırımlar uygulanabilecek.

120 GÜN İÇİNDE RAPOR HAZIRLANACAK


BMGK'nin aldığı yeni karar ile, bütün ülkelerden radikal örgütler hakkında daha çok bilgi paylaşımı yapmaları ve yaptırım listesine daha etkili katkıda bulunmaları da isteniyor. Ülkeler bu doğrultuda attıkları adımlar ile ilgili 120 gün içinde bir rapor hazırlayacak. Yaptırım kararının bir benzeri Şubat ayında da kabul edilmiş ancak ciddi şekilde uygulamaya sokulmamıştı.

Aylık 80 milyon dolar ile dünyadaki en zengin terör örgütü olduğu öngörülen IŞİD'in, gelirinin yarısını denetim altında tuttuğu bölgelerdeki ticari faaliyetlerden, vergilerden, yaklaşık %43'ünü ise petrol ve doğalgaz kaçakçılığından sağladığı tahmin ediliyor.

(DHA)