Zia Weise'ın imzasını taşıyan haberde, PKK'nın 2013 yılında ateşkes ilan ettiği ve daha önceki yıllarda Tunceli'den ayrılanların ateşkesin ardından kente geri dönmeye başladığı belirtiliyor.



Çatışmaların yeniden başlamasının bölge halkında tedirginlik yarattığına vurgu yapılarak, "Şimdi, Türkiye'nin PKK'ya karşı hava saldırılarıyla iki yıllık barış sürecinin sona erme tehlikesi, Tunceli'deki birçok kişide 1990'ların karanlık günlerine dönüldüğü korkusuna neden oldu. 1990'larda askerler, gerillaları saklandıkları yerlerden çıkartmak için ormanları ateşe veriyor ve bütün olarak köyleri yakıp kül ediyordu." deniliyor.


"Türkiye bilinmeyen siyasi sulara girdi"


Haberde Ağustos ayının başından bu yana gerillaların yollardaki kamyonlara ve askeri araçlara saldırdığı, helikopterlere ve kışlalara ateş açtığı ve ordunun bu duruma, PKK'nın bir üssü olarak hizmet veren, onların saklanma yerleri olan Tunceli dağlarını bombalayarak yanıt verdiği aktarılıyor.



Yazıda Tunceli'de 1938'de yaşanan olaylar hatırlatılırken, kent sakinlerinin devlete güveninin zayıf olduğu belirtiliyor, HDP'nin genel seçimlerde yüzde 60'dan fazla oy aldığı belirtiliyor. Gazete, uzmanların, yeniden ortaya çıkan gerilimin nedeninin Kürtlerin HDP'ye desteğini kontrol altına alma çabası olduğundan şüphelendiğini yazıyor.



"İNSANLAR SADECE BARIŞ İSTİYOR"

Bazı köylülerin PKK'yı kendileri açısından koruyucu olarak gördüğü belirtilirken, Tunceli'nin doğusundaki kırsal bölgeden bir muhtar, "Gerilla hareketini bitirirlerse burayı terk etmek zorunda kalacağız. Eğer gerilla silahlarını indirirse devlet bizi bitirecek" diyor.



Adının yazılmasını istemeyen muhtar, valiliğin geçici güvenlik bölgesi belgesini imzalamasını istediğini aktarıytor ve bir şey yaptıklarında, bir yeri yaktıklarında veya insanları öldürdüklerinde, sorumlu olmayacaklar. Sizi uyardık diyecekler şeklinde görüş bildiriyor.  Hüseyin Tunç adlı bir Tunceli belediyesi çalışanı ise gazeteye şunları söylemiş: "On yıl önce barış mı yoksa savaş mı istediğimizi bilmiyorduk. Bugün insanlar barıştan başka hiçbir şey istemiyor."

Terör örgütünden Selahattin Demirtaş'a yanıt geldi

Terör örgütünden Selahattin Demirtaş'a yanıt geldi