Suriye içindeki kaynaklar da, BBC'ye yaptıkları açıklamalarda, kız öğrencilerin 4 veya 5 gün önce Kilis'ten Suriye'ye geçtiğini söyledi.

BBC'ye kayıp kızlar hakkında bilgi veren kaynaklar içlerinden birini 'gözlüklü' olarak tarif etti.

Londra Emniyet Müdürlüğü, "kız öğrencilerin artık Türkiye'de bulunmadıklarına ve Suriye'ye geçtiklerine dair inandırıcı gerekçeler" olduğunu duyurdu.

Londra Emniyeti'nin açıklamasında, "Yetkililer bu soruşturma kapsamında Türk yetkililerle çalışmaya devam ediyor" denildi.

Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katılmak için Suriye'ye doğru yola çıktığı tahmin edilen 15 yaşındaki Shamima Begum ve Amira Abase ile 16 yaşındaki Kadiza Sultana 17 Şubat Salı akşamı Londra'nın Gatwick Havalimanı'ndan Türk Hava Yolları uçağıyla Türkiye'ye uçtu.

BİLGİLENDİRME TARTIŞMASI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İngiliz makamların kayıp kızlarla ilgili kendilerini 20 Şubat'ta bilgilendirdiğini söylemiş, İngiliz yetkilileri gerekli tedbirleri almamak ve geç bilgilendirmekle suçlamıştı.

BÜLENT ARINÇ: İNGİLTERE GEÇ KALDI

Londra polisi Scotland Yard ise, Türk yetkilileri kızların kaybolmasından bir gün sonra bilgilendirdiklerini belirtti.

İNGİLTERE: TÜRKLERE BİR GÜN SONRA HABER VERDİK

Scotland Yard'ın açıklamasında, "Kızların Türkiye'ye seyahat ettiğini tespit ettiğimizde, 18 Şubat Çarşamba günü Londra'daki Türk Büyükelçiliği'nden bir yetkili ile temasa geçtik" ifadelerine yer verildi.

Kız öğrencilerden Shamima Begum'ün, ülkeden ayrılmadan birkaç günce Twitter hesabı üzerinden 2013'te bir IŞİD militanıyla evlenmek üzere Suriye'ye giden Aqsa Mahmood adlı bir diğer İngiltere vatandaşı kıza mesajlar gönderdiği ortaya çıkmıştı.
Aqsa Mahmood'un ailesinin avukatı, kızın Suriye'ye gidişinden bu yana Twitter hesabının İngiliz yetkililerin takibinde olduğunu belirtti.