ABD'de bilgisayar korsanlığı yapan Anonymous grubuyla bağlantısı bulunan gazeteci Barrett Brown, kullanıcıları çalıntı verilere yönlendiren internet bağlantılarını yayımlamaktan beş yıl hapse mahkum edildi.

BBC'de yer alan habere göre Brown önce 100 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlamalarla yargılanmış, ancak geçen yıl suçunu kabul edince cezası hafifletilmişti. Barrett Brown yasaları, yasa dışı hükümet faaliyetlerini ortaya çıkarmak için çiğnediğini söylüyor.

Brown davası ifade özgürlüğü savunucuları ve medya haklarını savunan örgütlerce eleştirilmişti. Brown'un destekçileri arasında, Edward Snowden'ın ortaya çıkardığı Ulusal Güvenlik Dairesi'nin (NSA) casusluk programını kamuoyuna duyuran gazeteci Glenn Greenwald da bulunuyordu.

33 yaşındaki Brown, eylemci kimlikleriyle bilinen Anonymous grubunun savunucularından biri olmuş ve sık sık grup hakkında mülakat vermişti.

'BAŞKALARI DA YAPIYOR'

Amerikalı gazeteci, savunma istihbarat şirketi Stratfor'dan çalınan bilgilere ulaşım sağlayan bağlantıyı internette paylaşınca gözaltına alınmıştı.

Brown, Nisan ayında hakkındaki üç suçlamayı kabul etti. Bunlar, polis aramasını engellemek, internette tehdit etmek ve Stratfor'a ait verilerin yayılmasında rol oynamaktı.

Ancak Fransız Haber Ajansı AFP'ye göre, dünkü duruşmadan önce yayımladığı bir açıklamayla Brown, davayı çürütmeye yönelik güçlü bir savunmada bulundu.
Barrett Brown, "Herkesin ulaşabileceği bir dosyanın bağlantısını kopyalayıp yapıştırdığım için hükümet beni onlarca yıl sürecek hapis cezasıyla karşı karşıya bırakıyor. Bu bağlantıyı başka gazeteciler de herhangi bir hukuki işlemle karşılaşmaksızın paylaşıyor." dedi.

Brown'un gazeteciliği yüzünden cezalandırıldığını belirten medya hakları örgütleri de gazeteciye büyük destek veriyor.