Irak silahlı kuvvetleri, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün kontrolü altındaki Tikrit kentini geri aldıklarını bildirdi.

Irak ordu birlikleri ve Şii milislerden oluşan Halk Topluluklarının, Tikrit'e yönelik başlattığı operasyon sürüyor. Tikrit'in etrafındaki kasaba ve köylerin çoğunun kontrolünü sağlayan ordu birliklerinin, ilerleyişini sabah saatlerinde kent merkezine doğru kaydırdığı belirtildi.

Bölgedeki güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre, Irak ordusu, dün ele geçirdiği Alem kasabasını, IŞİD militanlarından tamamen temizledi. Ardından IŞİD'in karargah olarak kullandığı bazı binaları kullanılamaz hale getirdi. IŞİD bayrağını yer aldığı duvarlardaki yazılar silinerek yerine Irak bayrağı ve ordunun başarısını simgeleyen ifadeler yazdı. Uzun süredir terör örgütü tarafından kapatıldığı ileri sürülen Alem'deki bir sağlık ocağı da yeniden hizmete açtı.

Iraklı askerler, hükümet binalarındaki IŞİD bayraklarını indirilerek yerine Irak bayrakları astı. Irak güçlerinin saldırısı sırasında, ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının da havadan destek verdiği operasyonda çok sayıda asker ve IŞİD militanının öldüğü belirtildi.

Savunma Bakanı Halit el-Ubeydi de Tikrit kentindeki operasyonlara ilişkin bir açıklama yaptı. Ubeydi, bölgede savaşan güçlerin Irak ordusu, Halk Toplulukları, aşiret mensupları ve terörle mücadele timleri olduğunu kaydetti.

Musul'u kurtarma operasyonuna da değinen Bakan Ubeydi, kentin geri alınması operasyonu sırasında IŞİD'e karşı savaşacak güçlerin büyük çoğunluğunun Musullulardan oluşması gerektiğini ve bu konuda siyasi mutabakatın da sağlandığını ifade etti.

SADDAM'IN KENTİ

Başkent Bağdat'ın 160 kilometre kuzeyinde bulunan Tikrit, Selahaddin vilayetine bağlı. Irak devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in doğduğu şehir olarak biliniyor. Uzun süredir IŞİD terör örgütünün kontrolünde bulunan Tikrit'in kurtarılması amacıyla Irak ordusu, mart başında geniş çaplı operasyon başlatmıştı.

Operasyonlar, ordu birliklerinin ağır silahlarla gerçekleştirdiği saldırılar ve koalisyon güçlerinin havadan verdiği destekle devam ediyor.