Irak'ta Peşmerge güçlerinin, Musul'un kuzeyinde terör örgütü IŞİD'e yönelik başlattığı operasyon şiddetli çatışmalarla sürüyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin oğlu Mensur Barzani, Peşmerge Özel Kuvvetler Komutanı olarak operasyonu yönetiyor. Cephede gazetecilere açıklamada bulunan Mensur Barzani, sabah saatlerinde Musul Barajı'nın doğusunda ve batısında IŞİD militanlarına geniş çaplı operasyon başlattıklarını söyledi. Bölgeyi IŞİD militanlarından tamamen temizlemeyi amaçladıklarını anlatan Barzani, çatışmaların 20 kilometrelik alanda devam ettiğini kaydetti.



Bölgedeki AA muhabirinin aldığı bilgilere göre tank, katyuşa füzeleri, doçkalar ve havan topları gibi ağır silahlarla IŞİD hedeflerini vuran Peşmergelere, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının da hava saldırısıyla destek verdiği görüldü. Uçakların bombaladığı köylerde alev topları ve dumanlar yükseldi. Peşmergeye, gönüllü savaşçıların da destek vermesi dikkati çekti. Peşmerge birliklerinin, Musul merkezine mesafesi zaman zaman 15 kilometreye kadar düştü.



Peşmerge kaynakları, kuzey bölgesinin tamamen IŞİD militanlarından temizlenmesi durumunda Irak ordu birliklerinin, Musul'u daha "kolay" ve "hızlı" gele geçireceğini ifade etti.

Musul'un 30 kilometre kuzeyinde Peşmerge güçlerince sabah başlatılan operasyonda Vane nahiyesi ile Zimrud, Tel Zeheb, Sehlic ve Aski Musul köyleri kurtarılmıştı.
(AA)