İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye’ye ve lideri Esad’a tam destek verdi, Türkiye’yi de isim vermeden net bir şekilde uyardı. Ruhani, terörist grupları kullanmak isteyen ülkelerin de terörün hedefi olacağını söyledi.

İran’dan Türkiye’ye yönelik tehdit, bu kez en tepedeki isimden geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye’ye ve lideri Esad’a tam destek verdi, Türkiye’yi de isim vermeden net bir şekilde uyardı. Ruhani, terörist grupları kullanmak isteyen ülkelerin de terörün hedefi olacağını söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ‘Sonuna kadar Suriye halkı ve hükümetinin yanında duracaklarını‘ söyleyerek, “Bölgedeki bazı ülkeler kendi amaçlarını sürdürmek için terörist grupları kullanabileceklerini düşündüler, ama er ya da geç terörizm onları da bulacak” dedi.

Ruhani, resmi temaslarda bulunmak üzere Tahran’a giden Suriye Meclis Başkanı Muhammed Cihad el Leham’ı kabul etti.

El Leham’a “İran halkı ve hükümeti, sonuna dek Suriye halkı ve hükümetinin yanında olacaktır” diyen İran Cumhurbaşkanı, Tahran’ın Suriye’ye karşı ‘ahlaki sorumluluk‘larını unutmadığının da altını çizdi.

“Tahran, Suriye’ye karşı ahlaki sorumluluklarını unutmuş değil. Kendi koşulları doğrultusunda yardım ve desteğini vermeye devam edecektir” diye konuşan Hasan Ruhani sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ne yazık ki bölgedeki bazı ülkeler yanlış yaptı, kendi amaçlarını sürdürmek için terörist grupları kullanabileceklerini düşündüler ama er ya da geç terörizm onları da bulacak.”

Suriye rejimine karşı mücadele eden grupların destekçileri arasında Suudi Arabistan ve Katar’ın yanı sıra Türkiye de yer alıyor.

SURİYE – İRAN İLİŞKİLERİ

İran, Mart 2011’den bu yana iç savaşın aralıksız sürdüğü Suriye’nin en önemli müttefiklerinden biri. Bu nedenle de Suriye’nin başkent Şam ve Humus’a giden stratejik yolların IŞİD ve el Kaide’nin Suriye’deki kolu el Nusra Cephesi başta olmak üzere isyancı ve terörist grupların eline geçtiği bir dönemde, el Laham’ın Tahran ziyareti büyük önem taşıyor.

Ancak iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin geçmişi çok daha eskilere dayanıyor. Suriye, ‘İran İslam Devrimi‘ni tanıyan ve destek verdiğini açıklayan ilk ülke olmuş; İran-Irak savaşı da iki ülke arasındaki iyi ilişkilerin pekişmesini sağlamıştı.