Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby tarafından yapılan yazılı açıklamada, İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmanın bugün ABD Kongresi'ne sunulduğu belirtildi. Kirby, Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (JCPOA), anlaşmanın eklerinin ve ilgili diğer materyallerinin yanı sıra JCPOA’ya ilişkin sınıflandırılmamış teyit değerlendirmesi raporu ile raporun istihbarat servisince değerlendirilen gizli eklerinin de ayrıca gönderildiği bilgisini verdi.

İran'dan ilk açıklama

İran'dan ilk açıklama

"KARŞI TASARIYI VETO EDERİM"

ABD Kongresi’ne, anlaşmayı gözden geçirmesi için verilen 60 günlük sürenin bugün başlayacağı bildirildi. ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'nin anlaşmayı reddeden bir tasarı sunması halinde, tasarıyı veto edeceğini belirtti.  Obama'nın vetoyu korumak için sadece 34 senatörü ikna etmesi gerekiyor.  Anlaşmanın eylül ayında oylanması bekleniyor.

"KONGRE'NİN ANLAŞMAYI ÖLDÜRMEMESİ GEREK"

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, ABD Kongresi'nin anlaşmayı öldürmemesi gerektiğini belirtirken, İran'ın nükleer programına barışçıl bir çözüm getirmenin Ortadoğu'yu tehlikeden koruyacağını kaydetti. Kerry, İran'la varılan anlaşmanın tek taraflı reddedilmesi halinde İran'ın serbest olacağını ve anlaşmanın getirdiği kısıtlamaları uygulayacağını ifade etti.

Tarihi anlaşmanın detayları

Tarihi anlaşmanın detayları