Terör örgütü IŞİD’in, önceki gün Ürdün hava kuvvetlerinin bombardımanı sırasında öldüğünü iddia ettiği Amerikalı kadın rehine Kayla Jean Mueller’in (26) yolunun da Türkiye’den geçtiği ortaya çıktı. Kayla’nın ailesi, kızlarının hayatından umudu kesmediklerini yayınladıkları bir yazılı metinle duyurdu. Amerikalı yetkililer de Kayla’nın öldüğüne dair bir delil olmadığını ifade etti. Ürdün ise IŞİD’i koalisyon güçleri içinde anlaşmazlık çıkarmak için propaganda yapmakla suçladı.

YARDIM KURULUŞLARI İÇİN ÇALIŞIYORDU

Öte yandan Kayla’nın akıbetiyle ilgili çelişkili bilgiler söz konusu. New York Times’a göre Kuzey Arizona Üniversitesi’nden mezun olan Kayla; önce Hindistan, Filistin ve İsrail’de yardım kuruluşları için çalıştı ve daha sonra 2012 yılında Suriyeli mülteciler hayrına çalışmaya karar verdi. Türkiye’de mülteci kamplarında çeşitli yardım kuruluşları için çalıştı.



KAÇIRILDIKTAN 9 AY SONRA HABER GELDİ

3 Ağustos 2013’te Suriyeli bir erkekle birlikte Halep kentine gitti. Bu kişinin Kayla’nın erkek arkadaşı veya nişanlısı olabileceği iddia edildi. İkilinin Halep’e gitme sebebi ise kentte çalışan Sınır Tanımayan Doktorlar adlı örgütün İspanyol şubesi olan grubun internet bağlantısının bozulmasıydı. Suriyeli teknisyenin işi uzayınca, ikili o gece Halep’te kaldı. Kayla ve Suriyeli, ertesi gün Türkiye’ye gidecek olan bir otobüse binmek için Halep’teki bir otobüs durağına doğru yola çıktı. Ancak ikili durağa varamadan kaçırıldı. İsmi açıklanmayan Kayla’nın Suriyeli refakatçisi, birkaç ay sonra serbest bırakıldı. Kayla’dan ise ilk haber kaçırılmasından 9 ay sonra, 2014 yılının mayıs ayında geldi. IŞİD’in, aileyle ikinci bağlantısı ise 12 Temmuz 2014’te oldu. IŞİD fidye ve rehine takası istiyordu.

ŞÜPHELİ ŞAHIS DEĞİLDİ

Hürriyet’in emniyet birimlerinden elde ettiği bilgiye göre ise Kayla Mueller, 2013 yılında Türkiye’ye giriş yaptı. Mueller, bir süre sonra Suriye’ye geçtikten sonra aynı yıl yine Türkiye’ye döndü. Son kayıt ise Mueller’in 2014 yılında Türkiye’den yine Suriye’ye geçtiği yönünde. Yasal yollardan giriş çıkış yapan Mueller, herhangi bir terör bağlantısı da bulunmadığından takip edilen şahıslar arasında yer almıyordu.

IŞİD FİDYE VE TAKAS İSTEDİ

NYT’a göre IŞİD, Amerikalı rehinenin serbest kalması karşılığında ya 5.6 milyon dolar ödemelerini ya da Amerikan askerlerini öldürmeyi planlamaktan ABD’de tutuklu bulunan Pakistanlı bilim insanı Dr. Afiye Sıddıki’nin hapisten çıkarılmasını istedi. Örgüt, taleplerinin karşılanması için 30 gün mühlet verdi. Ancak örgütün iki talebi de karşılık bulmadı. IŞİD, Amerikalı rehineleri birer birer başını keserek öldürmeye ve video görüntülerini yayınlamaya başladı. IŞİD, Kayla ile ilgili ise hiçbir video paylaşmadı. Kayla’nın, yabancıların kaçırılma olaylarının başladığı riskli bir dönemde teknisyene eşlik etmek dışında ne amaçla Suriye’ye gittiği ise meçhul. IŞİD, diğer rehinelerinin kimliğini gizlemezken, Kayla’dan sadece ‘Amerikalı kadın rehine’ diye bahsediyordu. Mueller’in ismi öldürüldüğü iddiası çıkıncaya kadar Amerikan basınına da yansımamıştı.