İsrail'in ciddi haber sitelerinden Ynetnews İsrail ile Türkiye'nin anlaştığını, anlaşma çerçevesinde atılacak adımlarla birlikte, iki ülke ilişkilerinin yeniden normalleşip, Büyükelçi seviyesine çıkarılacağını duyurdu.



Zeynep GÜRCANLI/ANKARA


İsrail ile Türkiye arasında Mavi Marmara krizi nedeniyle adeta dondurulan ilişkilerde yeni dönem mi?

MÜSTEŞAR SİNİRLİOĞLU , MOSSAD BAŞKANI VE İSRAİL BAŞBAKAN DANIŞMANI'YLA GÖRÜŞTÜ


Ynetnews'ün haberinde, iki ülke arasındaki uzlaşmanın İsrail Başbakanı Netenyahu'nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover ve MOSSAD Başkanı Yossi Cohen ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile yapılan gizli görüşmede sağlandığı yer aldı. Gizli görüşmenin dün İsviçre'de gerçekleştiğini bildiren Ynetnews, üzerinde uzlaşılan koşulları da şöyle sıraladı:

* İsrail, Mavi Marmara mağdurlarına vermek için bir tazminat fonu oluşturacak
* İsrail ile ilgili tüm yasal suçlamalardan vaz geçilecek ve İsrailli yetkililer hakkındaki yasal süreçler iptal edilecek
* Türkiye, Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Salih El Aruri'nin Türkiye'ye girişini yasaklayacak
* İki ülke karşılıklı olarak Büyükelçi atayacaklar.

Ynetnews'ün haberinde, tüm bu adımların atılmasının ardından da, iki ülke arasında İsrail'den Türkiye'ye doğalgaz boru hattı kurulması konusunda görüşmelerin başlatılmasının planlandığı da yer aldı.

SALİH EL ARURİ KİMDİR?


Ynetnews'ün haberinde, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi şartları arasında yer alan Salih El Aruri, İsrail'in terörist olarak gördüğü Hamas'a bağlı olarak kurulan, Batı Şeria İzzettin El Kassam Tugayları'nın Komutanı El Aruri, yaşamakta olduğu Suriye'nin başkenti Şam'dan, Suriye iç savaşının çıkması ve bu kentteki Hamas bürosunun kapatılmasıyla birlikte ayrılmış, Türkiye'ye yerleştiği bilgisi kamuoyuna sızmıştı. Ankara, bu iddiayı hiçbir zaman doğrulamıştı. Son olarak da ABD Hazina Bakanlığı, El Aruri'yi "teröre destek veren kişiler" listesine alarak, yaptırım uygulanması kararı almıştı.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI GÖRÜŞMEYİ DOĞRULADI


SÖZCÜ'nün ulaştığı Dışişleri Bakanlığı kaynakları İsviçre'deki görüşmeyi doğruladı. Görüşmenin detayları konusunda bilgi veremeyen kaynaklar  "bu bir süreç, görüşmelerin devam ettiğini doğruluyoruz ama henüz sonuçlanmadı.  Ancak şunu söyleyebiliriz, anlaşma yakın" dedi.

Başbakanlık yetkilileri ise "İsrail'le görüşmeler bir süredir yapılmaktaydı. İki ülke arasında varılmış nihai bir mutabakat olmamakla birlikte görüşmeler olumlu bir şekilde devam etmektedir" diye konuştu.