Şinzo Abe bu görüşlerini IŞİD militanları tarafından rehin alınan Japon vatandaşı gazeteci Kenji Goto'nun öldürülmesi ardından parlamentodaki bir komisyon toplantısında açıkladı.

SİLAHLI KUVVETLER ÜZERİNDEKİ KISITLAMALAR HAFİFLEYECEK

Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı yenilgisi sonrasında yapılan pasifist anayasası ordunun ülke dışında yapabileceği şeyleri büyük ölçüde sınırlıyor. Fakat Başbakan Abe, bu durumu değiştirmek istediğini daha önce açıklamıştı. Japonya hükümeti, silahlı kuvvetler üzerindeki kısıtlamaları hafifletecek bir dizi öneriyi parlamentoya sunmaya hazırlanıyor.

60 YILLIK DEĞİŞİKLİK

Şinzo Abe bu yıl yapılacak değişikliklerle Japon ordusunun ülke dışında muharip görev yapmasını engelleyen yasağın, saldırıya uğrayan müttefiklere destek olmak gerekçesiyle kaldırılabilmesini istiyor. 'Kollektif meşru savunma' adı verilen bu doktrin kabul edilirse Japon savunma politikası 60 yılın en büyük politika değişikliğine uğramış olacak.

JAPON HÜKÜMETİNE REHİNE TEPKİSİ

Dünya dış politika uzmanları 'IŞİD'in rehineleri infaz etmesi Japonya için büyük başarısızlık" olarak yorumlandı. IŞİD'in iki Japon rehineyi infaz etmesinin ardından gözler Japon yönetimine döndü. Uzmanlar iki rehinenin de hayatlarına mâl olan süreci Japonya için büyük başarısızlık olarak ilan ettiler. Uzmanlar, Ortadoğu krizine uzak durmasıyla bilinen Japonya için rehinelerin ölümünün farkındalık yaratacağı konusunda birleşiyorlar.